Diş protezleri çok kusursuz bir biçimde hazırlansalar dahi gerçek dişlerin yerini asla alamazlar. Bu nedenle takma dişlerimizi kullanırken bir takım kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kurallar ise;
Takma diş kullananların dikkat etmesi gerekenler
– Takma protez kullanan bazı kişiler gün içerisinde kan akışına bağlı olarak protezlerin bazen ağızdan çıkacakmış bazede ağzınıza yapışmış duygusu hissetmeleri normaldir.
– Takma diş kullanımı ilk dönemlerde fazla salgının oluşmasına neden olmaktadır. Bunun nedeni ise vücudun ağza yabancı bir cisim girdiğini hissetmesi ve bu cisme karşı verilen tepkinin bir sonucudur. Takma dişe alışıldıkça salgı düzeyi de normale döner.
– Ağız başka bir cisme karşı en hızlı uyum gösteren bölgemizdir. Bu nedenle takma dişlere karşı ilk zamanlarda oluşacak yadırgama ve görünümdeki değişiklik zamanla kaybolacak, sözcüklerin söyleniş biçimlerine ve ağızdaki doluluk hissine zamanla alışacaksınız.
– Takma diş protezlerinde hareketsiz olmasından dolayı ve alt çeneye göre daha geniş olmasından dolayı alışmak daha kolaydır. Alt proteze ise alt çenenin sürekli olarak hareketli olması ve üst çeneye göre daha dar olmasından dolayı protezler sürekli olarak çıkacakmış hissi verirler. Bu nedenle alt protezlere alışmak daha zordur. Yemek yenilmesi ve konuşurken sürekli olarak alt protezlerin itilmesi bu durumu oluşturan nedenler arasında sayılabilir.
– İlk başlarda yerine sabit bir şekilde oturan protezler zamanla bölgenin büzüşerek küçülmesi ve dokuların değişmesi nedeni ile doğru bir şekilde oturmamaya başlarlar. Bu durum ilk 7 aylık dönem içerisinde görülür.
– Bir akım ani tepkiler ökrüsmek yada apşırmak gibi protezlerin çıkmasına neden olabilirler. Bu nedenle bu durumlar görüleceği zaman ağzı meddille kapatma alışkanlığı edinilmelidir.
– Ptorezlerin temizlenmesi sırasında avuç içerisinde kavranarak temizlenmesi gerekir. Kaza sonucu elden düşürülen yada düşerken tutulmak istenen protezde kırılma olabilir.
– Protezler yapısı itibari ile sıcak suyla temizlenmemelidirler. Doktorunuzun önereceği şekilde temizliği yapılması gerekir. Bu konuyu daha önce sizler paylaşmıştık. Sitemizde protez temizliği konusunu aratabilirsiniz.
– Protez diş kullananların öncelikli olarak bilmesi gereken ve kabullenmesi gereken konu artık sizler gerçek doğal dişlerinizi kullanmıyorsunuz. Bu nedenle doğal dişlere sahip olduğunuz gibi hareket edemezsiniz. Sert yiyeceklerden kaçınılmalı, besinler küçük lokmalara bölünerek yenilmeli, hızlı ısırılmamalı, rahat bir çiğneme düzenine geçilmelidir.
– Doğal dişlerle karşılaştırıldığında 3 te 1 lik gibi bir çiğneme farklılığı olan protez dişlerle yemek yerken bu bilinçle hareket edilmelidir. Sert cisimlerin ısırılmaması, sert gıdaların dikkatli bir şekilde tüketilmesi, daha yumuşak besinlere yönlenilmesi, yapışkan yiyeceklerin tüketilmemesi, ret taneli besinlerden uzak durulması vb. durumlara alışmalısınız.
– Özellikle gece yatmadan önce protezlerin çıkartılması ve suyuna bırakılmaı çok önemlidir. Protezin üzerine oturtulduğu dokuların en az 8 saat bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir.
– Gece yatarken diş sıkma, gıcırdatma yada olası kazalardan korunması için gece yatakren protezlerin kesinlikle çıkarılması gerekmektedir.
– Gece çıkarılan protezlerin kendi suyu olan ve mikropları öldürücü özelliği olan suda bekletilmesi gerekmektedir.
– Protezler yapısı itibari ile küçük girintilere sahiptir. Bu girintiler kolaylıkla yemek artıkları ile dolabilmektedirler. Bu artıkların mutlaka temizlenmesi çok önemlidir. Eczanelerde satılan ve sizin işinizi kolaylaştıran protez temizleme çözeltileri ile günlük temizliğinizi yapacaksınız.
– Protezlerin bazı bölümleri zamanla ağızda baskı ve ağrılara neden olabilirler. Bu bölgelerde törpüleme yapmak yada bölgeleri zımparalamaya çalışmak yanlış bir davranıştır. Bu diş hekiminiz görevidir.
– Protezin temizlenmesi dikkatli bir alan içerisinde yapılmalıdır. Lavabo su ile doldurulması düşsse bile protezin kırılmasını önleyecektir.
– Protez kullanımı sırasında sürekli olarak diş hekiminizle irtibat halinde olmalsınız. En ufak sorunda mutlaka diş hekiminize gitmelisiniz. Rutin kontrollerinizi asla aksatmamalısınız.
MERHABA DİŞLERİM YENİ TAKILDI ÜST ÖNDE 2 BENİM SOLUMDA 1 (5.DİŞ )SAGDA 1 DİŞ(7.DİŞ) ALT ÇENEDE 8 DİŞVARDİ DİŞLERİN SAGLI SOLLU 2.ŞERTANESİNİ KESTİ ÜSTTÜNDE HEPSİNİ 4TANE KESTİ ÜSTE DAMAGIMIN TAM ORTASINDAN DİŞLERİ BİRLEŞTİREM BİR ÇELİK ATKI ŞEKLİNDE BİR MADE VAR AMA ÜST DAMAKTA TATALMA NOKTASI ACIK ATKI ONDANSONRA BAŞLIYOR BENİM SAGTARAFIM ÜST ÇITÇITLI DEDİ) SIKINTM DİLİM ÜST DAMAGA DEGDİĞİ ZAMAN TAM DAMAGA DEGMİYOR ARASINA ARTIK GİRİYOR ATKI YAPILMADAN BU İŞLEM YAPILAMAZMIYDI
KONUŞMAMDA BOZUKLUK VAR DÜZELİRMİ (ALT CENEMDE DİLİMLE BAKIYORUM SAMKİ OTURMAMIŞ GİBİ BİDE METAL PARÇASI ALT ÖNDİŞLERİMİN ÖNÜNDEN DİŞLE DAMAKARASINDAN ARASI AÇIK BUADA RAHATSIZ EDİYOR AKLIMA TAKILAN BUNLAR BANA YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİ (BUNLAR ATKILAR OLMADAN YAPILIRMIYDI ÇOK TEŞEKÜR EDERİM
SAYIN HOCAM BEN ALİ DEMİR SORULARIM ULAŞTIMI SİZE
Merhabalar hocam su anda sabit protezlerim var yanlız dişetlerimde cekilme oluyor ayrica 7 disimin alti iltihaplı cekilmek durumunda benim sorum total protez yaptirmami
Onceki mesajimi tamamliyamadim total protez yaptirmami onerirmisiniz ?Tesekkurler .cevabınızı bekliyorum.
Öncelikle iyi akşamlar.Dün sabit protez dişlerimi taktılar sol üst 3 tane sol alt 5 tane porselen dişlerime ilaç sürüp yapıştırdılar dişlerimin ağrısı bu gün geçti ama köpek dişleri denilen dişlerim ağzımı açıp kapatınca birbirine çarpıyor sanki alttaki köpek dişi uzun gibime geliyor bu normalmidir yoksa yeni alışıyor ondanmı acaba