Doğal Dişlerin Korunması

209515

Dişinizin çekilme ihtimali varsa ve sebep dişte çürük veya diş köklerinden kaynaklanan bir enfeksiyon ise çekim öncesi bir endodontistin tavsiyesini mutlaka almak uygun olur. Bazen dişin çekilmesinden başka bir çare olmadığını düşündüğünüz durumlarda bile, başarılı bir şekilde yapılan kanal tedavileri ile dişinizin kurtarılması ve kendi dişiniz kaplansa bile ağzınızda kalması mümkün olabilir.

Endodonti adı verilen alan diş hekimliğinde dişin iç kısmıyla (halk arasında dişin siniri olarak bilinen) ilgilenen bir bölümdür. Yani endodontik tedavi dişin pulpasına uygulanır ve pulpa dişte ağrıyı hisseden dokudur.

Aşırı sıcak veya soğuk hassasiyeti hissediyorsanız, çiğneme sırasında oluşan bir ağrınız varsa, dişinizde renklenme veya yüzünüzde şişlik oluşmuşsa, dişinizde bir enfeksiyon veya başlangıcı vardır. Bu durumlarda bir kanal tedavisi yapan bir diş hekimine veya endodontiste ihtiyaç duyarsınız.

Bazen dişinizde hiçbir rahatsızlık hissetmeseniz bile, diş hekiminizin yaptığı rutin kontrollerİniz sırasında herhangi bir dişinizin kanal tedavisine ihtiyaç duyduğu ortaya çıkabilir. Bu da dişinize ait enfeksiyonun belirti vermeden, kronik olarak, geliştiğini gösterir. ‘Bu gibi durumlarda benim şimdi hiçbir şikayetim yok ki. Neden ağnm veya şikayetim olmadan durup dururken dişimle oynatayım? şeklinde düşünebilirsiniz. Böyle olgularda enfeksiyon kendini hissettirmeden ya da sadece dişinizde bir gece ağrıya sebep olarak geçmiş olabilir. Tedaviye karar verildiğinde de kanal tedavisinin uygulanmasıyla ağrı sızı olmayan dişinizde, hafif ten şiddetliye kadar değişen ağrıya da neden olabilir. Unutmayın ki bu durum tedaviye başlanmasıyla uyuyan enfeksiyonun akut hal kazanmasından kaynaklanmaktadır ve bir süre sonra kendiliğinden geçecektir.

Başlangıçta kulağa hoş gelmese de veya çoğu zaman korkutucu bulunsa da kanal tedavisi hayat standardınızın devamını ve dişinizin ağzınızda kalmasını sağlar.

Bu tedavi sayesinde dişiniz eski sağlığına kovuşur. Ağızda dişinizin kalması sağlanırken dişinizin çekilmemesi sebebiyle boşluk oluşmayacağından, yandaki dişlerinizin kesilmesine gerek kalmaz ya da implant gibi tedavi gereklilikleri doğmaz. Böylece hem diğer dişleriniz korunmuş olur hemde cerrahi herhangi bir işlemle karşılaşmamış ve maddi olarak daha yüksek bütçeli tedavilerden kurtulmuş olursunuz.

Doğal dişi taklit eden hiçbir uygulama, sizin kendi dişinizin yerini tutamaz. Eğer dişiniz çürümüşse ve “dişimi çekin, yerine başka bir diş yapın” diyorsanız, size bir kez daha düşünmenizi tavsiye ederiz. Böyle bir tercih yaparken diş tedavisine ihtiyaç duyduğunuzda, birinci tercihiniz doğal dişinizin korunması olmalıdır. Uygulanan hiçbir tedavi tam olarak kendi dişinizin tüm fonksiyonlarını yerine getiren, doğal bir yapı oluşturamaz.

Endodontik tedaviye ihtiyacınız olduğu ortaya çıktıktan sonra sizi en çok ilgilendiren konu “tedavi sırasında ağrım olacak mı?’ sorusudur. Başarılı bir anestezi sayesinde tedavi sırasında ağrınız olmaz. Şiddetli ağrının oluştuğu kök ucu apseleri bu durumu bozan rahatsızlıklardır.

Tedavi sürecini geçirdikten sonra sizi en çok endişelendiren durum ise sonrasında ağrınız olup olmayacağıdır. Bu süreçteki ağrı sizin kanal tedavisine ihtiyaç duyma sebebinize göre değişse de, genel olarak tedaviyi takiben 2-3 gün çiğneme sırasında şiddetli olmayan ağrılar hissedilir ve bir hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Basınca bağlı oluşan rahatsızlık hissi, ağrı kesici ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Hekimliğinin her alanında olduğu gibi endodontik tedavilerde, Türkiye’de son 10 yıl içerisinde pek çok gelişme olmuştur. Bu gelişmeler sayesinde kanal tedavisi sonrası ağrı oluşma olasılığı çok azalmıştır. Tedavi sırasında kullanılan gelişmiş aletler sayesinde, hastadan çekilen röntgen sayısı minimuma inerken modern teknikler sayesinde çoğu vital, canlı, dediğimiz dişler tek seansta başarıyla ledavi edilebilmektedir.

Kök kanal tedavisi doğru yapılmış bir diş, doğru şekilde restore edilirse bir ömür boyu size hizmet edecektir. Mutlu, sağlıklı ve güzel dişlerle geçireceğiniz günleriniz çok olsun.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce