İmplant : Ağızda eksik olan dişlerin yerine uygulanan titanyum bileşenlerinden hazırlanan yapay diş kökleridir. İmplant tedavisinin uygulanabilmesi için bölgede yeterli miktarda kemik bulunması gerekmektedir. Eğer yeterli kemik yoğunluğu yoksa öncelikli olarak bu bölgede kemik oluşturmaya yönelik tedaviler gerçekleştirilir. Bu işlem daha önce kaybedilmiş olan diş boşluklarında yada diş çekimi sonrasında diş yuvasında uygulanabilir.
İmplant tedavisi kemik gelişimini tamamlamış olan her bireyde uygulanabilmektedir. Genel sağlık sorunu olmayan üst yaştaki her bireye de rahatlıkla uygulanabilir bu konuda da bir sınırlama yoktur.
İmplant tedavisinin uygulandığı durumlar
İmplant tedavisinin uygulandığı hastaları bir kaç başlık altında inceleyebiliriz. İmplant hasta grubunun genellikle karşı karşıya kaldığı durumları içeren bu hallerde implant tedavileri kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
a) alt çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalarda: Bu hastalar genellikle yemeklerini doğru bir şekilde çiğneyememekten ve kullandıkları protezin hareketinden şikayetçi olan hasta grubunu oluşturmaktadır. Alt çene bölgesinde kullanılan hareketli protezler her zaman hastaya ağrı verir ve çiğneme zorluğu oluşturur. Alt çenede gerçekleştirilecek İmplant tedavisi ile hastanın tüm sorunları ortadan kalkacak ve kemik erimesi de sonlandırılmış olacaktır.
b) üst çenedeki tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalarda: Üst çene bölgesinde tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalar genellikle hareketli protezler kullanırlar. Bu protezler konuşurken çıkma yada yemek yerken tat alamama gibi durumlara neden olur. Bu nedenle hastalar yaşam kalitesi bakımından zor dönemler geçirmektedir. İmplant tedavisi ile tüm bu negatif etkenlere son verilir.
c) Alt çene bölgesinde yada üst çene bölgesinde dişlerin bir kısmını kaybetmiş olan hastalarda: Bu tür vakalarda genellikle kancalı dişler uygulanır yada köprü tedavileri ile yapay dişler oluşturulur. Her iki durumda da diğer dişlere baskı uygulanır ve diğer dişlerin kaybedilmesi ile karşı karşıya kalınabilir. Ayrıca kötü görünümde estetik açısında hastaları zor durumda bırakır. İmplant tedavisi ile tüm sorunlar rahatlıkla giderilir.
d) Tek bir diş eksikliğinde: Tek diş eksikliklerinde eskiden köprü tedavileri uygulanırdı. Köprü tedavilerinde ise tek bir diş için yanlardaki iki dişte feda edilirdi. İmplant tedavisi ile beraber artık diğer dişlere dokunulmadan bölgede yapay bir diş kökü oluşturulmakta ve hastalar estetik olarak hiç bir kaygı yaşamadan doğal dişe en yakın özelliğe sahip bir diş oluşturulabilmektedir.
APSELİ DİŞ ÇEKİLİR Mİ?
Merhaba. Çok ciddi ağrı çektiren dişim için bir hastaneye gittim. Röntgen çekildi. Röntgene ilk bakan hekim apse görünmüyor dedi. Yine aynı hastanede çalışan başka bir doktor ise apse yapmış bu kadar ağrıması normal dedi. Devamlı gittiğim diş hekimim ise apse olmadığını söyledi ancak benim ağrılarım dayanılamayacak derecede olduğu için kanal tedavisi yaptı ve Augmentin başladı. Kanal tedavisinden sonra ağrılar kesildi. Ancak iki gün önce Augmentin’in bitmesi ile birlikte bugün üstüne basınca ve sıcak içince diş kökünden ağrımaya geri başladı. Diş hekimim dişin içi boş kaldığı için ağrıdığını söyleyerek doldurdu ve bu ağrıyı kesecek dedi ancak yine de bir kutu daha augmentin kullanmamı önerdi. Ağrımaya devam ederse mecburen çekmemiz gerekecek dedi. Benim size sorum Apse varsa nasıl oluyor da bir hekim görüyor ancak diğeri göremiyor? Bir de benim diş hekimim apseyi göremiyor ise ve çekmek ister ise bana ne gibi bir zararı olur? Buraya fotoğraf yüklenmiyor ancak bir fotoğraf sitesine yüklesem röntgeni bakabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.
Merhaba ben 27 yaşındayım ve üst dişlerimde sağa 2,5 mm bir ortahat kayması keşfettim. Aynı şekilde alt dişlerimde de 4mm bir ortahat kayması mevcut. En arka sağ alt dişim 10 yaşındayken çekilmişti ve doktor bu dişin bir daha çıkmayacağını söylemişti. Alt dişlerim 15 tane oldu için sağa doğru kayma yaptı ve sol kesimdeki küçük azı ve köpek dişi biraz dışarı ve sağa kayık çıktı bu da üst dişimi etkiledi ve sol taraf sağ tarafa göre biraz daha önde duruyor( Bu incelemeden direk farkedilecek bir sorun değil ama beni rahatsız ediyor). Sol taraf dişlerim sağ tarafa göre çok az önde olduğu için sol taraftaki dişlerim daha büyük duruyor ve ortahat kayması beni rahatsız ediyor. Dişteli ile herhangi bir sonuç alabilirmiyim diye merak ediyorum. Çünkü en azından alt köpek ve azı dişimi diğerlerinin hizasına sokmak istiyorum. Bir ortodondiste gösterdim ve değmeyeceğini ve farkedilmediğini söyledi ama eğer bir sonuç alabilirsem ben tel kullanmayı ve tedaviyi göze alıyorum. Ve eğer mümkünse Ankara da bu konuda uzman ve bana yardımcı olabilecek ortodontist tavsiyesi rica ediyorum.
Hocam diş ipini kullanmayı beceremiyorum, diş arası fırçası aynı etkiyi gösterir mi? Birde elektrikli diş fırçasını kesinlikle önerir misiniz, normal fırçaya göre çok üst düzey etkisi olur mu?