Diş Fırçaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

dis-fircalari

Diş fırçası nasıl olmalıdır ?

Diş fırçasının bilinmesi gereken özellikleri vardır ve bu özelliklere uygun olarak diş fırçası seçimi yapılmalıdır. İdeal bir diş fırçası orta sertlikte olmalıdır. Ne çok sert nede çok yumuşak kıllara sahip olmalıdır. Her zaman yuvvarlatılmış naylon kıllardan yana tercih yapılmalıdır. Fırça başı ise küçük olmalıdır. Küçük başlı fırçalarda her zaman daha iyi bir fırçalama yapılabilmektedir.

Diş fırçası ne zaman değiştirilmelidir ? Ortalama kaç ay sonra diş fırçası değiştirilir ?

Diş fırçanızın kılları paralelliğini kaybetmisse değiştirilme vakti gelmiş demektir. Bu çok önemli bir konudur. Zamanı geçmiş olan bir diş fırçasının kullanılmaya devam ettirilmesi dişlere zarar verebilmektedir. Diş fırçaları ortalama olarak 3. ayın sonunda değiştirilmesi gerekir. Bazı durumlarda diş fırçaları 1. ayın sonunda teller paralelliklerini kaybeder bu durumda yanlış diş fırçalanması ve diş fırçalarının aşırı bastırılmasından kaynaklanmaktadır.

Diş fırçaları nasıl saklanmalıdır ?

Diş fırçaları fırçalandıktan kısa bir süre sonra kuruyacak şekilde ve diğer diş fırçaları ile temas etmeyecek şekilde saklanmalıdır.

En az kaç diş fırçası kullanılmalıdır ?

En az iki adet diş fırçası kullanılmalıdır. Bir diş fırçası tam olarak kurumadan kullanılırsa yumuşak kalır ve işlevini tam yerine getiremez. Diğer kuru olan fırça ile dişlerinizi fırçalarsınız.

Hastalıklarda diş fırçalarının değişmesi gerekir

Özellikle kış aylarında grip salgını fazlalaşır. Evdeki bireylerin hem diş sağlığı hemde diğer gribal enfeksiyonların ve hastalıkların buluşmaması açısından başkasına ait olan bir diş fırçası ile dişlerin fırçalanmaması gerekmektedir. Bu durumda olan hastaları ise diş fırçalarını değiştirmeleri gerekmektedir.

Diş fırçalama işlemi sonrasında diş fırçasının arındırılması nasıl olmalıdır ?

Diş fırçalama işlemi sonrasında diş macununun diş fırçanızdan tamamen arındırıldığına emin olmalısınız ve diş fırçanızı bol su ile durulamalısınız.

Çocuklar için nasıl diş fırçası seçilmelidir ?

Çocuklar için diş fırçaları genelde eczanelerde satılan çocuğunuzun ağzınıza uygun büyüklükte yumuşak kıllara sahip olan bir diş fırçası seçmelisiniz. Çocuklar için yetişkinlerin kullanmış olduğu diş fırçaları aşırı derecede sert gelebilir ve çocuğunuzun süt dişlerinde bu fırçalar aşınmalar yapabilir. Bu nedenle sizlerin kullanmış olduğunuz diş fırçalarıyla çocukların dişlerini fırçalamamalısınız. Çocukların diş fırçaları 2-3 aylık periyodlarda değiştirilmelidir.

28 Yorum

Yorum Yaz

KUTLAY

Doktor bey benim diş etlerim çok hassaslar kanaması acıması sızlaması vs. vs. hassas diş etlerine sahip olduğumu biliyorum düzenlide diş hekimine giderim siz benim için nasıl bir diş fırçası önerirsiniz ?

Uzman doktor

elektrikli fırça kullanmanızı öneririm. burada firma ismi veremeyeceğimiz için dişeti hassasiyeti için olan diş macunlarını kullanmanızı önerebilirim.

Sami

Doktor bey elektrikli diş fırçası önermissiniz acaba bunlar faydalı mıdır ? almayı düşünüyorum siz onay verirseniz alıcam. Dişlere herhangi bir zararı olur mu yada diş etlerine selamlar

Uzman doktor

herhangi bir zararı yok fakat doğru kullanabildiğiniz takdirde daha etkili olmaktadır.Küçük başlı ve kılları yumuşak olanları tercih edin. Onların çeşitli fonksiyonlu profesyonel olanları da bulunmaktadır. Dişhekiminize hem sizin ağzınıza uygun olan çeşidi hem de nasıl kullanacağınızı danışıp daha sonra satın alırsanız daha iyi olur. Sağlıklı günler dilerim.

Seçil

Doktor bey çocuğum sekizinci ayına girdi ve dişleri çıkmaya başladı. Diş fırçası kullanmalımıyım. Kullanacağımız diş fırçasının zararı olur mu ? merak ediyorum

Uzman doktor

Dişler çıkmaya başladıktan sonra fırçalanmaya başlanmalıdır. Çocuklar için olan diş fırçaları ve diş macunları mevcuttur.

abdullah

Doktor bey merhabalar iyi günler diliyorum. Size bir sorum olacaktı. Ağızı günlük olarak ağız çalkalama suyu ile çalkalamak dişlere zarar verir mi ? Ağzımda diş çürükleri var bu çürükler sindirim sistemine, kalbe vb. diğer organlara zararı var mı ? Bana ne gibi bir diş fırçası ve macunu önerirsiniz. Saygılar.

Uzman doktor

Listerini bir miktar suyla sulandırarark kullanabilirsiniz. Ağız içindeki enfeksiyonların hepsi vücudun diğer organlarına zarar verebilmektedir. Dişlerinizi en iyi fırçalamayı düşündüğünüz diş fırçası sizin için en doğru diş fırçasıdır. Diş macunu olarak ise flor içeren herhangi bir macunu tercih edebilirisiniz.

gezi parkı

Doktor bey merhabalar benim bir bebeğim var. Yaklaşık olarak 20 aylık. Daha diş temizleme işlemlerine başlamadım. Dişlerini kontrol ettiğimde dişlerin üzerinde sararmalar gördüm. Acaba dişlerinde problem olabilir mi ? Fırçalamaya başlamalı mıyım? yoksa bir diş hekimine mi götürmeliyim ? Dişleri için kullanmam gereken bir aparat yada herhangi bir önereceğiniz bir şey var mı ? nasıl bir diş fırçası kullanmalıyım ?

Uzman doktor

Macunla diş fırçası kullanabilirsiniz eczanelerde satılak bebekler için diş fırçaları var. Her yaşa göre fırçalar var. Birisini seçin ve siz temizleyin çoçuğunuzun dişlerini

tarık topar

Doktor bey merhabalar günlük olarak sigara, çay, kahve tüketiyorum. Dişlerimi çok az fırçalarım, geçenlerde diş hekimen gittim ve diş taşlarımı temizlettim. Size sorum acaba diş ipimi kullansam yoksa ara diş fırçasımı kullansam.. Birde piyadasa diş beyazlatma ürünleri satılıyor bunları alıp kullansam dişlerime iyi gelir mi ?

Uzman doktor

Anladığım kadarıyla dişlerinize iyi bakmak istiyorsunuz. aslında söylediklerinizin hepsini kullanmalısınız. dişipi diş fırçasının etkisini arttırır. arayüz fırçası özellikle protez kullanan hastalarda şiddetle önerilir. proteziniz yoksa bile arka dişlerde kullanabilirsiniz. diş beyazlatmayı ise kesinlikle bir hekim tarafından yaptırmanızı öneririm.

gülüzar

Merhaba doktor bey diş fırçası ile dişlerimi temizlediğimde diş etlerimde damaklarımda yaralar oluşuyor. Diş etlerimde ve damaklarımda zaten yaralar vear. Diş etlerimde iltihaplanma var. Diş fırçamı diş macunumu değiştirdim fakat yinede devam ediyor. Kanamaları ve ağrılar acaba nasıl bir yol izlemem gerekiyor ? Hangi diş fırçasını kullanmalıyım ?

Uzman doktor

Merhabalar en kısa zamanda bir diş hekimine görününüz. Hekim lezyonların ne olduğunu anlayıp tedavi için yol gösterecektir.

tansu

Doktor bey merhabalar bende diş eti büyümesi var. Diş etlerimi kestirmeme rahmen diş etlerim yine büyüyüp dişlerimi sarıyorlar. İlk defa böyle bir şey gelmiş doktorunda başına nasıl bir hastalıktır bu yada bu bir hastalıkmıdır ? Nasıl kurtulabilirim bu dertten ??

Uzman doktor

Ailenizin dişleri ve diş etleri nasıl?Erken yaşta diş kaybı var mı?Braketlerin araları için arayüz fırçası kullanıyor musunuz?Ortodonti tedavisinden önce böyle bir şikayetiniz var mıydı?

sunay

Doktor bey şarjlı diş fırçası kullanıyorum. Acaba herhangi bir sakıncası varmıdır ? Sizce nasıl bir diş fırçası kullanmam gerekiyor ?

Uzman doktor

Fırçanın manuel yada şarjlı olmasının bir önemi yoktur, önemli olan iyi bir uygulama ile ağızdaki tüm dişlerin tüm yüzeylerine yeteri kadar fırça teması sağlamaktır. Unutmayın dişlerinizi fırçanın mekanik süpürme etkisi temizler, ne kadar iyi süpürürseniz okadar iyi temizlemiş olursunuz. Tabii diş etlerimizi koruyarak.

aytunç

Doktor bey diş etlerim sürekli büyüyor. Acaba diş eti için masajlı diş fırçası alsam ve sürekli olarak günlük gargara yapsam kan dolaşımı artar ve diş etlerimin büyümesi durur mu ?

Uzman doktor

Diş eti masaj fırçası diye bir şey duymadım hiç bilemiyorum, fazla bastırdığınız zaman zarar verebilir. Gargara olarak flor içeren alkolsüz gargaraları her gün kullanabilirsiniz. Ancak eczanelerden alınacak klorheksidin içerikli gargaraları 1 haftadan fazla kullanacaksanız en az 1 hafta ara vermelisiniz. Diş eti büyümesi genetik de olsa büyümeyi hızlandıran faktör ağız bakımı yetersizliğidir. O yüzden daha sık diş fırçalamak ve gargara kullanmak faydalı olacaktır. Tam olarak engellemese bile muhtemelen yavaşlatacaktır.

Rüya

Doktor bey merhabalar diş ara fırçası almak istiyorum acaba diş ara fırçası nasıl kullanılıyor ? İnternetten araştırdım sadece markaları var ücretleri var resimleri var o kadar nasıl kullanacağına dair herhangi bir açıklama yapılmamış. Kullanırken diş macunu ile birliktemi kullanıyorsun ?

Uzman doktor

Ara yüz fırçaları değişik kalınlıklarda olur ve eğer dişlerin arası açıksa kullanılabilir. Çok sıkı bir şekilde dişler birbirine temas ediyorsa arayüz fırçası kullanmaya gerek yoktur, diş ipi kullanmak yeterlidir. Ara yüz fırçasını kullanırken macun kullanmanıza gerek yok, uygun kalınlıktaki fırçayı dişlerin arasına sokup ileri-geri hareket ettirmeniz yeterli, dişlerinizi her fırçaladığınızda öncelikle arayüz fırçasını kullanın daha sonrada dişlerinizi fırçalayın. Arayüz fırçasını kullanamadığınız bölgelerde de günde 1 sefer diş ipi kullanabilirsiniz. İyi akşamalar, saygılar.

simge

Merhaba.ben ara yüz fırçasının ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini merak ediyorum.acaba bu konuda bilgilendirme yapabilir misiniz?

Uzman doktor

Simge hanım.. 3 ayda bir değişmesinde fayda vardır.

ECE

çocuğum 13 yaşında ve ağzında 12 çürük var büyüyünce dişleriyle lgili herhangi bir problem olurmu?

Uzman doktor

Ece hanım.. Bu dişlerin tedavi edilmesi mutlak suretle önemlidir. İhmal etmeniz ileride dişlerinde problem yaşayabileceği anlamına gelmektedir.

Urgen

Doktor bey profesyonel doner baslikli dis fircasinimi yada manuel dis fircasnimi onerirsinuz ? Bide doner baslikli sarjli dis fircalar dişi ciziyomu ?

İSA

merabalar ,genel olarak bılgınlendırmenız ıcın tsk edıyorum.

benım en merak ettıgım sey, bu dıslerı fırcalarken dıs etlerını nasıl temızleyecegız.. alt ve ust cenedekı dıs etlerını nasıl ve hangı hareketlerle fırcalmalıyız ve dıslerle bırlıkte daıresel mı yoksa etlerı ayrı fırcalasak olur mu veya ayrı fırcalaasak olur mu.. son olarak dogru dıs fırcalama her dıs ıcın yatay mı yoksa sadece her dıse daıresel yapasak olur mu .. tskler.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce