Diş etlerinde oluşan problemler ağız sağlığımızında genel bir görünümünü oluşturmaktadır. Ağızda ve diş etlerinde meydana gelen sorunlar kronik enfeksiyonlar olarak bilinir ve genel olarak ağız sağlığımızında bozulduğunu bizlere haberdar eder. Buna en iyi örnek olarak diş eti kanamalarını gösterebiliriz. Diş fırçalarken yada sabah kalktığımızda oluşan diş eti kanamaları ağız ve diş sağlığına yeterli önemin verilmediğini aynı zamanda diş hekimi kontrollerini de zamanında gerçekleştirmediğimizin bir göstergesidir. Diş ve diş etlerinde meydana gelen sorunlar belirli bir hastalığın varlığını ve bu hastalığın ilerlemesine neden olmaktadır.
Eğer diş etlerinizin görünümünde sorun varsa mutlaka ağız sağlığınızve diş sağlığınızda da sorunlar vardır
Sağlıklı olan diş etlerinin görünümü dişlere sıkı bir şekilde yapşmış ve portakal kabuğuna benzeyen bir görünüme sahiptir. Sağlıklı bir görünüme sahip olan diş etlerinde kızarıklık veya şişiklik olmayacaktır. Yemek yerken, sabah kalktığınızda yada fırçalama sırasında diş etlerinizden kan gelmemesi gerekir. Bunların aksi durumlarda diş etlerinizin ve genel ağız sağlığınızın düzgün olmadığı kanaatine varırız.
Diş eti hastalıklarına neden olan bazı durumlar
Diş taşı oluşumu: Diş eti hastalıklarının en büyük nedenlerinden birisi dişlerde oluşan diş taşları yani bakteri plaklarıdır. Bakteri plakları dişlerin doğru ve düzenli olarak fırçalanmadığının bir göstergesidir. Diş taşı ancak ve ancak diş hekimleri tarafından temizlenir ilerlemesi durumunda ciddi diş eti sorunlarına ve diş çürümesine neden olur. Son olarak dişlerin tamamının kaybedilmesi ile sonuçlanır.
Sigara kullanımı: Sigara ağız problemlerinin tamamına neden olan bir kötü alışkanlıktır. Dişlerin sararması, diş plaklarının oluşması, diş eti hastalıklarının ciddi tetikleyicisi olması ve sayamadığımız daha bir çok etkene neden olan sigara tüketimi yapılan bir işelm sonrasında yaraların doğru bir şekilde iyileşmemesine ve geç iyileşmesine de neden olmaktadır.
Genetik olarak oluşan sağlık sorunları: Her ne kadar diş sağlığı bakımla doğru orantılı da olsa diş hastalıklarına karşı genetik yatkınlığı olan bireyler diş bakımı ve ağız hijyeni konusunda çok daha hassas olmaları gerekir.. Mutlaka 3-6 aylık periyodlarla diş hekimi kontrollerini gerçekleştirmelidirler.
Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler: En sık görülen hormonal değişimler hamilelik döneminde yaşanır.Hamilelik döneminde yaşanan hormonal düzensizlikler başta ağız olmak üzere bir çok organı etkiler. Ağızda meydana gelen sorunlar ise diş etlerinde oluşan kızarıklıklar, kanama ve şişlikler ağız sağlığınızın bozulduğunun bir göstergesidir.
Stresten meydana gelen ağız rahatsızlıkları: Stres vücutta meydana gelen rahatsızlıkların baş aktörüdür. Günlük yaşamda meydana gelen yoğun stres kişinin başta diş etleri olmak üzere dişlerin çürümesi ve diş dökülmelerine de neden olmaktadır.
İlaç kullanımı dişleri olumsuz etkiliyor: Bir takım ilaçların yan etkileri , doğum kontrol hapları, kalp ilaçları, diabet ilaçları ve antidepresanlar dişlerde kalıcı hasarlara neden olmaktadır.
Gece yatarken dişlerin sıkılması ve diş gıcırdatma: Diş sıkması, dişlerin aşıması, dişlerin minesi verilen zarar dişlerin giderek güçsüzleşmesi ve çürümesine neden olur. Ayrıca bu durum diş eti rahatsızlıklarınında en büyük nedenidir.
Şeker hastalığının dişlere verdiği zarar: Diyabet önemli diş hastalıklarına ve dişlerin kaybedilmesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığa mahruz kalan insanların mutlaka diş hekimi kontrollerini sıklaştırmaları gerek ve diş bakımlarını çok iyi yapmaları gerekir.
Yanlış beslenme alışkanlıkları: Özellikle çocukluk dönemlerinde aşırı derece şekerli gıdaların tüketilmesi, doğru vey yeterli beslenmeme gerekli olan vitaminlerin beslenme yolu ile alınmaması ağız ve diş hastalıklarına neden olmaktadır.
Diş eti hastalığımızın olduğunu nasıl anlayabiliriz ?
Diş etinde meydana gelen rahatsızlıklar önceleri kendisini diş eti kanaması ile gösterir. Dişlerinizi fırçalarken eğer kan geliyorsa mutlaka diş eti problemleriniz vardır. Bunların dışında diş etlerinizin rengi kızardıysa, diş etlerinizde bir salınım gözlemlediyseniz yani diş etlerinizin eskisi kadar dişlerinize sarılı değilse, diş etlerinizde bir şişme gözlemliyorsanız mutlaka diş eti hastalığına mahruz kalmıssınızdır. Diş eti hastalığı olan kişilerde yoğun bir şekilde ağız kokusu da oluşur.
Diş eti kanamaları neden oluyor ?
Bu sorunun cevabı çok basit diş etlerinin yeterli derecede sağlıklı olmadığı durumlarda mutlaka diş etinde kanamalar gözlemlenir. Bu duruma ancak günlük olarak dişlerin temizlenmesi (fırçalanması) diş ipi ve gargara kullanılması, düzenli olarak diş hekimi kontrollerinin gerçekleştirilmesi ile son verilir. Unutmayın erke tedevi mutlak diş eti çekilmesi ve diş kayıplarını önleyecektir.
Diş eti sağlığımıza nasıl dikkat ederiz ?
Günlük olarak dişlerimizi fırçalamalı mutlaka diş ipi ve gargara kullanmalı ve diş hekimi kontrollerini 3-6 aylık periyodlarla gerçekleştirmeliyiz. Günlük olarak dişlerin fırçalanması diş eti hastalıklarının önüne geçmede tek balına yeterli olmayacaktır. Bu nedenle yukarıda saymış olduğumuz diş ipi kullanımı ve düzenli diş heimi kontrolleri de yapılmalıdır.
Merhaba. Ben eylül ayında 18 yaşıma gireceğim. Çene darlığı problemim var üst çenemde ön dişlerimin yanındaki dişler alt çenemdeki dişlere göre geride kalıyor yani en azından dışarıdan bakınca görünen sadece onlar. Dişlerimde aşırı derecede bozukluk olmadığını öne sürerek devlet hastaanelerinde tel tedavisi yapmadılar ve özelde yaptıracak kadar durumumuz pek iyi olmadığı için bu yaşıma kadar tel tedavisi yaptıramadım. Ve sol alt yirmilik dişim çıkıyor ve dişlerimi sıkıştırdığını hissediyorum sol yan dişimin yanındaki dişte bir anda alt çenemdeki dişe göre geride kalmaya başladı sanırım. Sizce bu yaştan sonra yaptıracağım tel tedavisi ne kadar faydalı olabilir?
Tel tedavisi her yaşta uygulanabilen bir tedavidir. Bu yaşınıza kadar bir ortodonti uzmanına gitmemeniz tedaviyi geciktirse de mutlaka çözümü olacaktır. Size çene cerrahisi uzmanına danışmanızı ve muayene olmanızı öneriyorum. O eğer gerekiyorsa sizi ortodontiye gönderecektir.
dişlerimiz kaç ayda sallanır