Diş kayıplarını fazla önemsemeyen insanımız yüzde meydana gelen yaşlanma etkisi ile bunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunun farkına varıyor. Diş kayıpları özellikle yüz bölgesindeki kemik yoğunluğunda ve kemiklerin boylarında azalma meydana gelmektedir. Zaman içerisinde kemiklerde meydana gelen bu değişimler çenenin daha aşağıda ve doğal olarak da yüz hatlarının çökmesine neden olmaktadır. Kişiyi olduğundan çok daha yaşlı gösteren bu durum önemsenmeyen diş kayıplarının doğal bir sonucudur. Yaşlanmanın yanı sıra diş kayıpları; diyabet, azımsızlık, aşırı kilo alınması, reflü vb. hastalıklarında en büyük nedenlerini oluşturmaktadır.
Estetik cerrahi uzmanları ve diş hekimlerinin ortak kanaati olan diş kayıplarının uzun süreli dönemlerde çenede, yüz hatlarında ve dudak çevresindeki değişimi kişide 5-10 yaş fark ettirdiğidir. Bu durum dudak çevresi ve yüz bölgesindeki çizgilerin derinleşmesine kişinin olduğundan daha fazla yaşlı göstermesine ve bitkin görünmesine neden olmaktadır.
Çiğneme dengesi çene kemiğine etkisi ve sağlıklı yaşam
Çene kemiğinde meydana gelen problemlerin en büyüğü eksik dişler.. Öyle ki sağ tarafta meydana gelen bir diş kaybı çiğneme kuvvetinin sol tarafa kaymasına neden olacaktır. Kişi diş kaybının olduğu bölgede besinleri çiğneyemediğinden dolayı sol taraftaki bölgeye devamlı olarak kullanacak bu durumda çiğneme kuvvetinin sürekli olarak sol tarafta oluşmasına neden olacaktır. Bu durum çene kemiğinde hassasiyetlere neden olacak, doğru bir sindirimin gerçekleşememesine aynı zamanda ağızda ve sindirimde sorunlara neden olacaktır.
Hastaların en sık yakındıkları konulardan birisi olan kilo verememek diş sağlığı ile doğrudan etkilidir. Ağızda meydana gelene diş eksikliği yeterli olmayan ağız sindirimine neden olacak bu durumda sizlere kilo olarak geri dönecektir. Özellikle tedavi görmelerine rağmen reflüden kurtulamayan hastalar tedaviyi öncelikli olarak ağız sağlığında aramaları gerekmektedir. Eksik dişler nedeni ile ağızda başlayan sağlık problemleri mide, diyabet ve sindirim sistemi rahatsızlıklarını da beraberinde getirmektedir.
Eksik dişler nedeni ile kaybedilen çiğneme kalitesi sağlığımızı olumsuz etkilemektedir…
Eksik dişlerden dolayı yeterli düzeyde gerçekleştirilemeyen çiğneme ve öğütülemeyen besinler mide ve pankreas gibi iç organları son derece olumsuz etkilemektedir. Sindirimin ilk olarak ağızda başladığı düşünülürse yeteri kadar parçalanamayan besinler tüm sinirim yükünün mide ve iç organlara bırakılmasına neden olacaktır. Bu durum iç organların daha fazla asit üretmesine pankreas ve safra kesesinin daha fazla çalışmasına neden olacaktır. İç organların özellikle pankreasın fazla çalışması ise diyabet başta olmak üzere bir çok hastalığa davetiye çıkacağını bilmemiz gerekir.
Eksik dişler obeziteye neden oluyor
Diş eksikliği günümüzün en önemli hastalıklarından birisi olan obeziteye de davet çıkartmaktadır. Yeterli derecede ağızda sindirilemeyen besinler midenin ve pankreasın daha fazla çalışmasına neden oluyor. Bu durum ise pankreas ve safra kesesinde glisemik indeksi yükselterek nişaşta moleküllerinin şekere dönüşmesine neden olmaktadır. Midenin daha fazla genişlemesi ise obezitenin ilerlemesine neden olmaktadır.
Eksik dişler ağız yapınızı da bozuyor
Ağızda meydana gelen ve zamanında müdahale edilmeyen diş eksikliklerinde, diğer dişlerde olumsuz etkilenmektedir. Eksik olan bölgeye doğru dişlerde bir kayma söz konusu iken aynı zamanda kayma yapan dişlerde de çarpışıklık söz konusu olacaktır. Bu durumdan sağlığınız etkilenirken görünümünüzde buna bağlı olarak bozulmaya başlayacaktır.
Dişlerde meydana gelen kaymalar dişlerin aralarının açılmasına, çenede kapanış bozukluğuna, yeterli düzeyde besinlerin çiğnenemesine, çürüklerin artmasına, diş eti hastalıklarının ilerlemesine neden olacaktır. Diş eksiklikleri adeta zincirleme şeklinde sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Çözüm ise en erken dönemde müdahale edilmesidir. Eğer tedaviye geç başlanırsa yada bazı nedenlerden dolayı tedaviler yarım bırakılırsa sonuç geriye dönülemeyecek ve çok daha zor işlemler gerektirebilecek sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Dişlerde meydana gelen eksilmeler konuşma bozukluklarına da neden olmaktadır..
Özellikle ön dişlerde oluşan eksiklikler bazı harflerin söylenememesine bu durum ise konuşma bozukluklarının oluşmasına neden olacaktır. Kişilerin psikolojilerine doğrudan etki eden bu durum sosyal hayatta fazlasıyla kendisini belli edecektir. Kişide özgüven eksikliğine ve rahat konuşamamaya neden olacak bu durum psikolojik etkilerinde devreye girmesi ile kişinin hayatındaki olumsuzlukları sıklıkla tekrarlamaya başlayacaktır.
Çözüm protez ve implantlar
Eksik dişlerin yerine kısa sürede protez tedavileri ile müdahale edilmesi gerekir. Bu tedavi tek diş eksikliklerinde köprü tedavisi olabildiği gibi son yıllarda en sık kullanılan ve çağın en önemli tedavilerinden biri konumuna gelen implant uygulamaları ile diş eksiklikleri giderilebilmektedir. İmplant tedavisi ile ilgili daha geniş bilgiye implant fiyatları yazımızdan ulaşabilirsiniz. Diş İmplant Fiyatları