Diş çürükleri ağız ortamında bulaşıcı olup bir dişten diğer bişe geçebildiği gibi hamile olan hanımlarda da var olan diş çürüğü lezyonlarınları bebeğe geçebilmektedir.. Çürük oluşumunun temel nedeni olan “Mutans Streptokokları” bakterileri hijyen eksikliği olan ağız ortamında hızla ürümektedir. Özellikle bebeklerin dişleri buy lezyonlara karşı çok dirençsizdir. Biberon çürüğü dediğimiz çok hızlı bir şekilde dişten dişe geçerek çürüme etkisi yaratan bu lezyonlar çocuğa anne veya babasından çok hızlı bir şekilde geçmektedir.
Anne ve babalar yada bebek bakıcıları kendileri tattıkları yemekleri çocuklarına yedirirken, emziklerini temizleme niteliği ile önce kendileri emip sonra bebeğe vermeleri, bebeği ağızdan öpme dolayısıyla tükürük yolu vasıtası ile bu lezyonlar çocuğa geçebilmektedirler. Çocuğun diş yüzeylerine tutunan bakteriler çocukta çürük görülme yüzdesini arttırmaktadırlar.
Anne, baba yada diğer aile bireylerinden çocuğa bulaşması ihtimal olan bakteriler çocuğua 6. aydan itibaren bulaşma iski taşımakta ve bu aralık 31. aya kadar devam etmektedir.
Bu konuda önerilerimiz ise;
– 6. ay itibari ile yani çocuğun dişlerinin çıkmaya başlaması ile beraber anne günlük olarak bebeğin dişlerini temizlemeye başlamalşıdır. Bunu zorunluluk kabul etmelidir.
– Çocuğa bakıcı görevini üstlenen anne, baba, annaanne, babaanne, bakıcı vb. dişlerini çok sağlıklı tutmalı, hijyen şartlarına özen göstermeli ve dişlerinin günlük olarak bakımını gerçekleştirmelidir.
– Bakıcı bebeğe mama yedirirken, yemeğin tadına başka kaşık ile bakmalı ve aynı kaşıktan bebeğe mama vermemelidir.
– Ağız içerisinde çürükleri bulunan, ağız hijyenine dikkat etmeyen kişiler, dudaklarında uçuk lezyonu bulunan kişiler bebekleri ağızdan öpmemeleri gerekir.
– Çocuk ile aynı diş fırçasının kullanılmaması oldukça önemlidir.
– Çocuğa bulaşabileceğini düşündüğünüz bu lezyonlardan çocuğunuzu uzak tutmanız diş sağlığı açısından bebeğinize olumlu dönüş olacağını unutmamalısınız.
Hamile olan anne adayları ağız sağlığınıza çok dikkat edin
Hamilelik süresince anne adayları aldıkları her besinin çocukları için oldukça önemli olduğu bilincinde hareket etmeleri çok önemlidir. Aynı zamanda annenin ağızda bulunan bakteriler ve yenilen besinlerle beraber mideye ve buradan da çocuğa gittiği unutulmamalıdır. Bebek bekleyen anne ve babalar doğum öncesinde yada daha da öncesi olan bebek düşündükleri zamanlarda ağız sağlığı kontrollerini yaptırmalı ve ağızda bulunan sorunlara müdahale ettirmeleri gerekmektedir. Her anne ve baba bu bilinçte konuya yaklaşmalı işin ciddeyetinde olmaları gerekmektedir. Anne adayları hamilelik dönemi süresince de diş hekimi kontrollerini devam ettirmelidir.
Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı