Diş apsesi yanlızca ağız ortamını değil tüm vücut sağlığımızı tehdit eden bir durumdur. Apseli dişten üreyen bakteriler beslenme sisteminden tüm vücudumuza yayılabilmekte ve bir takım hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.
Diş apseleri ilk olarak ağızda şişlik, diş bölgesinde kızarıklık ve dayanılmayan ağrılarla kendisini belli eder. Çoğu kişi bu ağrıların yada belirtilerin bir zaman sonra geçeceğini yada dişlerini fırçaladıktan sonra apsenin etkisinden kurtulabileceğini düşünür. Mutlaka bir tedavi süreci gerektiren diş apsesi durumlarında en kısa sürede diş hekimine giderek muayene ve tedavi olunması gerekmektedir. Eğer diş apsesi tedavi edilmediği zaman oluşan iltihaplanma diş köküne, çevre dokulara ve çene kemiğine doğru ilerler. İlerleyen diş apsesi geri dönülemeyen tümörlere neden olabilir. Diş apsesi ilerlediği durumlarda şiddetli ağrıların yanı sıra kişide yutkunma güçlüğüne, halsizliğe ve solunum alma güçlükleri ile kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başlar. Ertelenen diş apsesi durumlarında dişin kaybedilmesinden öteye sistemik rahatsızlıklarla beraber kalp-damar hastalıkları, karaciğerlerde ve böbreklerde ciddi hastalıklara neden olabilir.
Diş apsesi tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ?
Diş apsesi tedavisinde mutlaka dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan birincisi apseli dişe kesinlikle kişinin kendisi değil diş hekimi müdahale etmelidir. Apse kesinlikle patlatılmamalıdır. İltihabın patlatılması vücutta ciddi hastalıklara neden olurken bu durum apsenin yeniden tekrarlamasına neden olabilmektedir. Diğer bir husus ise kulaktan dolma bilgilerle oluşan apsenin tedavi edilmeye çalışılması, bir takım ilaçların alınması son derece tehlikelidir. Kişi hiç bilmediği bir ilacı doktor önermeden asla almamalıdır. Bu ilaç bana iyi geldi diye bir başkasından ilaç tavsiyesi kesinlikle alınmamalıdır. İlaç tedavisi mutlaka hekim kontrolünde alınmalıdır.
Diş apsesine ne iyi gelir ?
Diş apsesi yanlızca ağrı ile kendisini belli etmez diğer belirtileri yanakta şişme, kızarıklık vb. bu durumlarla da karşılaşıldığında mutlaka hemen doktora danışılmalıdır. Apse genel olarak bölgede bakterilerin sebep oldukları bir enfeksiyon şeklidir. Apse oluşumuna neden olabilecek bir çok sebep vardır.
Diş apsesi genellikle dişin çevresinde yada diş bölgesindeki dokunun şişmesine neden olmuş durumdadır. Diş kökünde yada diş ile diş eti arasında oluşan apse diş çürüklerinden, daha öbnce tedavi edilmiş olan ve iyi bakılmamış olan dişlerde, diş kırıklarında vb. yada yeterli ağız bakımı gerçekleştirmeyen kişilerde ağız ortamında meydana gelebilmektedir. 20 lik dişlerde de apse oluşumu sıklıkla görülür.
Diş apsesinin belirtileri nelerdir ?
Diş apsesi genellikle kendisini ciddi ve şiddetli ağrılarla belli eder. Ağrı şiddeti özellikle gece olduğunda iyice artar. Gece hormonal değişimler ve vücut dengesi ağrıların daha fazla artmasına neden olur. Ağrılar bazı durumlarda çeneye, kulaklara veya boyun bölgesine vurabilir. Ağrılarla beraber şiddetli baş ağrıları da görülebilmektedir. Apsenin oluştuğu bölgeye dokunma ihtiyacı artarken her dokunulduğundan ağrılarda artacaktır. Apse oluşumunda ağızda kötü bir koku ve kötü bir tat hissedilir. Bir şeyler yerken yada içerken hassasiyetlerin oluşması çok normaldir. Ateşlenebilirsiniz yada üzerinizde halsizlik olabilir.
Dişte apse oluşumunun nedenleri nelerdir ?
Diş apsesi genellikle dişte gerçekleşen bir enfeksiyon sonucu oluşur. Diş bölgesinde biriken bakeriler yeterli ağız temizliği ve diş hekimi kontrolleri yapılmadığı durumlarda dişte ve diş etlerindeki ilerleyişini sürdürür. Bu bakteriler diş etlerinde enfeksiyone neden olurken aynı zamanda iltihaplanma da beraberinde gelir. Genel olarak diş apsesi oluşumunun nedenleri arasında;
– Dişlerin günlük olarak bakılmaması, düzenli olarak fırçalanmaması, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmaması apse oluşumuna neden olabilir
– Şekerli gıda maddelerinin sıklıkla alınması, şekerli gıdaların ana öğünlerde değilde ara öğünlerde tüketilmesi diş çürüklerinin ilerlemesine ve dişte iltihaplanma oluşumuna zemin hazırlar.
– Ağızda bulunan çürüklerin tedavi edilmemesi ve o şekilde bekletilmesi zamanla bölgede apse oluşmasına neden olur.
– Dişlerde meydana gelen kırıklar ve çatlaklar yemek artıklarının kırık diş aralarına kaçarak iltihaplanma oluşmasına neden olması
– Dişler üzerinde biriken özellikle 20 lik diş bölgesinde oluşan “et cebi” bölgesinde yemek artıklarının birikmesi ve yemek sonrası dişlerin yeteri derecede fırçalanmamasından dolayı kaynaklanan apse oluşumları
– Dişlerini gece uyurken sıkma yada diş gıcırdatma sonucu dişlerin hasar görmesi ve bu nedenle oluşan apseler
– Bir takım hastalıklar nedeni ile ( şeker hastalığı vb. ) oluşan iltihaplanmalar
– Daha önce gerçekleştirilen dolgu uygulamalarının zayıflaması ve kontrollerinin yapılmamasından dolayı oluşan iltihaplanmalar
gösterilebilir. Mutlaka diş apsesi durumunda bir diş hekimine başvurularak tedavi süreci içerisine girilmelidir.
Diş apsesi tedavisi nasıl yapılır ?
Diş apsesi kendi kendine iyileşebilen bir enfeksiyon türü değildir. Mutlaka bir diş hekiminin müdahale etmesi gereken ve apseye neden olan sorunların ortadan kaldırılması gereken bir durumdur. Sorun dişte ise yada diş etinde ise soruna yönelik olarak tedavi yöntemleri uygulanır. Diş çürükleri giderilir yada diş eti temizlenerek iyi bir diş bakımı ile bu desteklenir. Diş çürüklerinde genellikle kanal tedavisi ile diş hekimi dişi kurtarmaya çalışır. Eğer durum kanal tedavisi ile tedavi edilemeyecek durumda ise diş çekilerek apse tedavisi gerçekleştirilir.
Diş apsesi öncelikli olarak ilaç tedavisi kullanılarak kurutulur. Apse kurutulsa bile apseye neden olan sorun çözülmez ise apse yeniden tekrarlanacaktır. Apse tedavisi içen yanlızca antibiyotik kullanılması yeterli değildir. Antibiyotik ilaç tedavisi ise mutlaka doktor tarafından verilmeli ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Diş apsesi önlenmediği durumlarda kalp hastalıklara neden olabilir mi ?
Diş apsesi oldukça önem verilmesi gereken bir hastalıktır. En kısa zamanda tedavi edilmesi gereken bu durum geciktirildiğinde vücutta oldukça tehlikeli olan sistemik rahatsızlıklara ve kalp hastalıklarına neden olabilir.
Apse durumlarında veya diş ağrısı durumlarında mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz.
MERHABA DAMAKTA İLTİHAP VAR AMAKLOVİN HAP YUTUYORUM GEÇMİYO BİLĞİ RİCA EDİYORUM