Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler

Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler

Her anne baba, bebeğinin yeni diş çıkarmaya başladığı zamanlarda büyük zorluklar çekerler.. Günler boyunca uykusuz geçen geceler, çocuğun huysuz hareketli, sürekli ve kesintisiz ağlamalar bunların hepsinin tek sebebi ise yeni çıkmaya başlayan beyaz sevimli dişlerdir.

Anne ve babalar bebeklerinin yedinci ayını çok dikkatli geçirmeleri gerekmektedir. Zira bebeğin yedinci ayında işler yavaş yavaş çıkmaya vbaşlayacak ve bebeğin ilk rahatsızlarıda sizi günler boyu huzursuz geçireceğiniz anlara doğru itecektir. Bazı bebeklerin ayları şaşmazken bazı bebekler 3. aydan sonra diş çıkarmaya başlayabilmektedir. 12. aydan sonrada görülebilen diş çıkarma dönemleri için en ideal ay 7. ay itibarıdır.

Çocuklarda Diş Çıkarma Dönemindeki Belirtiler

Çocuklar diş çıkarmaya başlamadan önce belirtileri başlar. Bir takım belirgin haraketler çocuğun diş çıkarmaya başladığı izlenimleri vermektedir. Bu izlerden itibaren hem anneye hemde babaya büyük sorumluluklar düşmektedir.

Çocuklarda ağrıların başlama evresi: Çocukların her bulduğunu ağzına götürme evresi onları yemeye çalışmaları değil, çıkan dişlerin damaklara vermiş olduğu ağrıları bastırmaya çalışmasıdır. Bebekler damaklarını bir takım cisimlerle bastırarak aynı zamanda duydukları ağrıyıda bastırmaktadırlar.

Çocuklarda başlayan aşırı uysuzluklar: Çıkmaya başlayan dişler damaklara aşırı derecede baskı uygulamaktadır. Özellikle yüzeye yaklaşan dişler damakları yarmaya ve yukarı doğru çıkmaya başlarken çocuklarda bu dönemde aşırı ağlamalar vb. uysuzluklar gösteriyorlar.

Salyaların akması: Bebeklerde salyalarının akması sıklıkla görülen bir durumdur. Fakat bu durum diş çıkarma döneminde biraz daha fazla yaşanmaktadır. Ağızdan akan salyeler çene ve boyun bölgelerinde tahrişlere ve kızarıklıklara neden olabilmektedir.

Diş çıkarma döneminde çocuklarda ateşlenmeler: Sıklıkla görülen bir etken olan ateşlenmeler çocukların diş çıkarma döneminde 38 dereceye kadar çıkabilmektedir. Bu durumda mutlaka bir hekim kontrolüne başvurulmalıdır.

İshal durumları: Çocukların diş çıkartma döneminde fazla salya salgılamaları sulu kaka oluşturabilmektedir. Bu durumun aşırı yaşanması ise mutlaka doktora başvurulması gereken durumdur.

Kulak ağrıları ve yanak bölgelerinde tırmık izleri: Damaktaki ağrılar kulaklara vurabiliyor. Bazen çocuklar ağrılarla beraber yanaklarını tırmalayabiliyor ve aşırı kaşınmalarla karşı karşıya kalınabiliyor.

Gece kalkmaları: Ağrılardan dolayı tam olarak uyumama halleri ve gece derin uykularda kalkma durumları olabilir. Anneler bu durumu çocuğun acıkması olarak nitelendirmemeli ve bir uzmana danışarak çocuğun diş çıkarma evrelerinden haberdar olmaları gerekmektedir.

İştahsızlıkların gözükmesi: Diş çıkarma döneminde bebekler beslenmek istemeyebilirler. Sıvı besinlerle bu durumlar geçiştirilmelidir.

Çıkan Süt Dişlerinin Çürümesini Önlemek

Süt dişlerin bakımı yerine gelecek olan asıl dişler için oldukça önemlidir. Özellikle anneler bu duruma çok dikkat etmeli ve çocuklarının dişlerini gece yatmadan yada sabah kalktıklarında mutlaka eczaneden alınan süt dişleri için uygun olan fırçalarla ve sade suyla fırçalamaları gerekmektedir. Diş fırçalarının kullanımı ise 2 yaşına kadar yutma ihtimali ile uygulanmıyor. Daha sonraki yaşlarda diş macunu ile fırçalama önerilmektedir. En iyi bilgileri diş hekiminizden alabilirsiniz.

Annelerin bu konudaki tutumları ve çocuklarına olan özen, çocuklarınında diş fırçalama alışkanlığı kazanmasına sebep olmaktadır. Çocukların biberonları yada emdikleri emziklere şekere batırılıp çocuğa verilmemelidir. Şekerli süt vey meyva suyu gibi alışkanlıklar çocuğa gece yatmadan önce kazandırılmamalıdır.

Biberon diş ve diş etlerini olabildiğince zarar vermektedir. Biberonun bu etkilerinden arınabilmek amacıyla çocuklarına anneleri 1 yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslemeye çalışmaları doğru bir uygulama olacaktır. Özellikle gece uyurken bebekler biberonla uyumamalıdırlar. Bu onların dişleri için oldukça zararlıdır.

Çarpık Dişlerin Oluşmasına Neden Olan Sebepler

Çocuklarda oluşan diş çarpıklıklarının bir takım nedenleri vardır. Anneler bebeklik dönemlerde alacakları önlemlerle çocuklarının ileriki yaşlarda dişlerinde herhangi bir çarpıklığıda önlemiş olacaklardır.Çocuklarda oluşan diş çarpıklıklarının nedenleri;

– Çocukların yatış şekilleri ve beslenme bozuklukları

– Süt dişlerinin zamanı gelmeden çekilmeleri

– Parmak emme ve bu durumun sıklığı

– Çocukları ağızdan nefes alması

– Yalancı emziklerin uzun süreli emilmesi

Bebek ve çocuk diş hekimliği hakkında diğer bilgiler

Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce