Ağız yaraları, dudak içi yaraları ve nedenleri ?
Neden oldukları bilinmeyen ve ağızda, dudaklarda yada genital bölgede zaman zaman çıkan yaralar günlük aktivilereimizi yapmamamızı ve sosyal yaşantımızı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca oldukça ağrı veren bu yaralar, kaşıntı ve sızlama ile canımızıda acıtırlar. Peki bu hastalıkların nedenleri nelerdir ? Bu hastalıklar kişiden kişiye değişkenlik gösteren nedenlerle ortaya çıkmaktadırlar.
Halk arasında aft hastalığı yada uçuk rahatsızlıkları olarak dillendirilen buhastalıkların tedavileri henüz bulunamadı ilaç tedavileri ile kontrol altına alınan ve kendiliğinden iyileşen bu rahatsızlıklar bazı hastalıklarla birleştiklerinde kapanmayan yaralara da dönüşebilmektedirler. Eğer bu tür yaralarınız varsa ve iki haftalık bir süreç geçmesine rahmen bu yaralardan hala kurtulamadıysanız mutlaka bir uzmana gözükmenizde yarar vardır. Bu tür hastalıkların behçet hastalığıda etkili olmak sureti ile akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarda çoğunlukla görüldükleri gözlemlenmektedir.
AFT ve uçukların boyutlarında değişkenlik görülür mü ?
Bu yaraların boyutlarında değişkenlikler görüklebilmektedir. En alt seviye 1-2 milimetre üst seviyelerde ise 1-2 satimetreye kadar boyutları değişmektedir. Bu hastalıklar ağız içi ve ağız dışı bölgelerinde görülebildiği gibi genital bölgede de görülebilmektedir.
Behçet hastalığı bu yaraları tetikliyor mu ?
Oluşan AFT yaraları behçet hastalığınında habercisi olabilir. Fakat hiçbir hastalığında habercisi olmayadabilir. Bu hastalığın mutlaka bir hekim tarafından kontrol edilmesi ve tekrarlayan mı yoksa herhangi bir hastalığın habercisi olarak çıkan yaralar mı oldukları kontrol edilerek sonuçların hastaya bildirilmesinde fayda vardır.
Erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülüyor ?
AFTlar yapılan araştırmalara göre kadınlarda daha fazla görüldükleri saptanmıştır. Bu AFTlar herhangi bir hastalığın belirtisi olarak değilde tekrarlanabilen yaralanmalar olarak gözükmektedir. Bu yaralar ilk başlarda ufak bir yaralanma gibi sızlarla hemen akabinde bir kaç saat içerisinde şişerek beyaz renkli yuvarlak baoncuk şeklinede gelmektedirler. AFTlar en sık olarak damak, dudak içi bölgesi, yanak içi bölgesi ve dil üzerinde görülmektedirler. Yaklaşık olarak 1-2 hafta içerisinde geçmesi gereken bu yaralar daha uzun süreli olduklarında ehlikeli bir durumunda habercisidir ve mutlaka bir hekime gösterilmeleri gerekmektedir. Sürekli olarak tekrar eden AFTlar bir takım travmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu travmalar;
– Damakların ısırılması
– Diş fırçaları yada macunları
– Katı yiyeceklerin etkisiyle
– Asitli meyveler ananas bazı turunçgiller
– Tuzlu kuruyemişlerin etkileri ve cevizler
– Aşırı stres
– Vücut direncinin düştüğü durumlar
– Alerjik reaksiyonlar
– Kadınlarda hormonal değişimler
yukarıda saymış olan durumların bir yada birden fazlası AFT nedeni olarak tekrarlayabilmektedir. Bu durumların dışında bir takım bazı durumlarda da ortaya çıkabilmektedirler. Bu virüsler vücutta saklıdırlar ve yukarıdaki ortamlar onlar için gizlendikleri yerden çıkarak savaş anlamına gelmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi hala bulunamamıştır. Yanlızca kontrol altına alınan bir takım ilaçlar üretilmiştir.
AFT tedavileri kısıtlıdır
Yukarıda saymış olduğumuz nedenler dıında da aft oluşabilmektedir. Bu durumun neden olduğu sebepler sayılabilir fakat tam olarak bilinmiyor. Bu rahatsızlığın tedavisi ile ilgili yapılacaklarda kısıtlıdır. Bu hastalığı tetikleyen durumlardan uzak durulur ve lokal bir takım tedavilerle ağrılar en aza indirilmeye çalışılır. Yine üretilen bir takım ilaçlarla AFların kontrol altına alınması veyayılmamalarının önüne geçilmesi sağlanır. Vücuttaki bir takım vitamin eksiklikleri, demir eksiklikleri, folat eksiklikleri belirlenirse bu durumlar ortadankaldırılır.
Ağız hastalıkları hakkında diğer bilgiler
Ağızda Oluşan Yaraların Sebepleri Nelerdir ?
Ağız İçinde Baloncuk Neden Çıkar ?
Ağız İçinde Baloncuk Neden Çıkar ?
Ağzım sürekli kuruyor ne yapmalıyım ?
benimde ağzımın içinde bir balon şeklinde yara var fakat içi iltihaplı bazen patlıyor yine doluyor acımıyor ama geçmiyor şişiyor tedavisi için nereye başvurmalıyım
Tedavisi için bir Diş hekimine başvurmalısınız