Diş hekimliğinde ve diş çekimlerinde kullanılan aletler bir çok insanın dişçilerden ve dişçi koltuğundan korkmasına neden olmaktadır. İnsanlar alıştıktan sonra bu aletlerden ve dişçi koltuğundan korkacak bir durumun olmadığı görmekte ve her zaman dişçiye ve o koltuğa karşı ön yarlı olmaktadırlar. Canlarının çok acıyacağından korkanlar ve dışarıda duyduklarından etkilip diş hekimine gelmeyen dolayısı ile diş sağlığınıihmal eden bir çok insan vardır.
Diş hekiminin kullanmış olduğu aletlere bir göz atacak olursak bu aletlerin bizim sağlığımız için son derece önemli buluşlar olduklarını göreceksiniz. Bu aletler bize zarar vermek için değil tam tersi bize zarar veren etkenlerden bizleri korumak için varlar.
Diş hekiminin sıklıkla kullandığı ve ağzımızın içerisinde gezdirdiği aletler;
Ayna ve sont: Bu alet uygulama sırasında doktorun bir parçası gibidir. Dişteki problemin net olarak görülebilmesi için kullanılan bu alet aynı zamanda dili ve yanakların zarar görmemesi için operasyon bölgesinden uzak bu huzuvları uygulma bölgesinden uzak tutmak için kullanılır.
El aletleri: Bu aletler dişte oluşan diş taşlarını, tartarları temizlemek için kullanılır. Aynı zamanda dolguların düzeltilmesi ve şekil verilmesinde de kullanılmaktadırlar.
Su ve tükürük emiciler (suction): Suctionlar ağız içerisinde çalışılırken kullanılan ve su ile çalışan aletlerin bıraktıkları suyu ve tükürüğü içerisine vakumlayan aletlerdir. Bu aletler uygulama sırasında biriken suyu ağızdan çekerek hastanın daha konforlu bir şekilde uygulama görmesine yardımcı olurlar.
Diş çekiminde kullanılan aletler: Bizleri en çok etkileyen ve korkutan aletlere geldi sıra işte bu aletler bir çok insanın dişçilerden ve diş koltuğundan kaçmalarına yol açan aletlerdir. Sanki bir torna vidaya ve kerpetene benzerler. Torna vida ya benzeyenin adı; elevator kerpetene benziyeler ise davyelerdir. Çürük dişlerinizin ağzınızdaki diğer sağlam dişlerinize zarar vermesini engelleyen ve uzun geceler boyu yaşadığınız acılara son veren aletlerdir.
Lazerli cihazlar: Diş hekiminin son yıllarda en sık kullandıkları aletlerdir. Bu aletler dişlerin beyazlatılmasında, diş eti kesilerinde, kanal tedavilerinde, diş eti renklenmesinde ve bu tedavi uygulamalarına ek bir çok diş hekimi alanında kullanılmaya başlanmıştır.
Dolgu cihazları: Dolgu işlemi sırasında uygulanan dolgu cihazı ışınları ile dolgular diş sertliği kıvamına gelmekt ve dolguların dişe yapışmaları sağlanmaktadır.
Ağız ve diş kameraları: Bu kameralar hastanın önceki ve sonraki durumlarını kontrol etmek ve bu kayıtların tutulmasına yardımcı olmaktadır.
RVG cihazları: Dişin dışarından gözle görülen bölümleri dişin geneli hakkında diş hekiminebilgi vermez. RVG cihazları ile dişin tüm yapısını, köklerin durumunu ve kemiğin durumu rahatlıkla görülür ve tedaviden en üst düzeyde fayda sağlanır.
Otoklav sterilizasyon: Diş hekimliğinde kullanılan el aletlerinin sterilizasyonunu gerçekleştiren aletlerdir.
Frezler: Dişlerde ince ayrıntılara girilmesinde ve ince işlerinin yapılmasına yardımcı olan uçlardır. Elmaz, çelik ve tugnsten karpit yapıdadırlar.
Kavitron: Diş taşı temizliğinde kullanılan titreşimle çalışan cihazlardır.
Hava ve su spreyi: Dişin üzerinde ve içinde bulunan yabancı maddelerin uzaklaştırılması ve rahat bir işlem yapılması için kullanılan alettir.
Piyasamen: Gömülü diş ameliyatlarında ve protez uygulamalarında kullanılan alettir.