Pedodonti nedir ?
Çocuk diş hekimliği olarak nitelendirilmektedir. Pedodontist ise çocuk eğitimi ve çocuk psikolojisi hakkında eğitim almış onların gelişimlerinden ve büyüme aşamalarını takip eden gerekli durumlarda müdahale uygulayan uzman çocuk diş hekimi olaran tanımlanmaktadır. Pedodontistler çok zorlu eğitim dönemlerinden sonra bu ünvana sahip olurlar. Uzun yıllar bu konu üzerinde eğitim gören Pedodontist Uzmanları 5 yıllık doktorluk eğitimi sonrasında en az 4 sene kadar daha doktora yaptıktan sonra Pedodontist ünvanı kazanmaktadırlar.
Pedodontistler çocuklar üzerinde herhangi bir tedavi uygulamadan önce onlarla tanışırlar, onlara diş hekimini ve dişçi koltuğunu sevdirirler. Çeşitli oyuncaklar ve onların ilgisini çekecek konuşmalar bu konuşmanın sonucunda da onlara verilen çeşitli hediyelerle çocuklar dişçiden korkmak yerine oraya daha çok bağlanırlar ve tedaviye giderkende sevinçle giderler. Pedodontistler ilk tanışma sırasında aynı zamanda çocuğun ilgisini çekecek ağız hijyeni ve beslenme konularından bir çok bilgi edinmiş olur. Daha sonraki aşamalarda çocuğun süt dişleri ve süt dişlerinden sonra yerine gelecek olan asıl dişler üzerinde bir takım işlemler yapılır. Diş röntgenleri çekilir, çürük analizleri yapılır. Çocuğun bu analizlere göre beslenme ve fiziksel aktiviteleri belirlenir.
Pedodontistler diş hekimlerine nazaran biraz daha insan psikolojisi üzerine odaklıdır. Diş hekimleri hasta ve hastaların şikayetlerine yönelik işlemler uygumaktadırlar. Pedodontistler ise çocukların psikolojisini anlamaya ve onların düşünce yapısını bilerek bu duruma göre hareket etmektedirler. Onların dişçileri sevmesini ve dişçi koltuğuna olan korkularını yenmeye çalışırlar. Belkide çocuğun durumuna göre bir kaç seans onların bu korkularını yenmek için uğraş verirler. Bu aşamalar çocuğun dişçi konusundaki ön yargılarını ortadan kaldırmak ve ileriki dönemlerde sağlıklı bir diş yapısına sahip olması açısından son derece önemlidir.
Pedodontistler aileleri ilk dönemlerde diş hekimi odasına almamaktadırlar. Çünkü bazı durumlarda ailelerin korku ve endişeleri çocuklara yansımakta ve onlarıda korkutmaktadır. Daha önce yapılan işlemler ve deneyimler gösteriyor ki odada diş hekimi ile çocuklar yanlız kaldığında ve ikili ilişkiler kurduklarında çözüm çok daha hızlı olmakta ve ikili ilişki sonrası yapılacak tedavilerde o kadar başarılı olmaktadır.
Pedodontistler eğitim hayatları boyunca çocukların psikolojisi üzerine eğitim almışlar onları nasıl sakinleştireceklerini ve bulundukları ortamda rahatlatacakları konusunda üst düzey bir bilgiye sahip olmuşlardır. Pedodontistler kliniklerini çocukların psikolojisi üzerine dizayn ederler, onlar içeriye girdiklerinde bu ışıltılı dünyanın büyüsüne kapılarak diğer korku ve endişleri kapının dışarısında bırakırlar. Onların kendilerini güvenli bir ortamda hissetmeleri Pedodontistler için oldukça önemlidir.
Pedodontistler çocuk üzerinde bir uygulama gerçekleştirmeden önce onlara nelere yapacaklarını birbir anlatırlar. Ne olacağını bilmesi çocuk için çok önemlidir. Özellikle çocukların ağzında bir takım bakterilerin olduğunu ve dişlerin korunması için bu bekterilerle savaşmaları gerekiğini, onların anlayabileceği dilden anlatarak çocukları daha istekli bir havaya sokarlar. Aynı zamanda işlem yapılacak olan aletleri onlara tanıtıp onlarla eş değer küçük oyuncakları göstererek aletleri sevmelerini sağlarlar. Yapılan işlemler sonrasında ödüllendirmelerle beraber çocuk dişçiye ve dişçi koltuğuna alışmış olacaktır. Bu yapılan tedavi ve psikolojik uygulamalar işe yaramazsa sedasyon veya genel anestezi uygulamaları yapılabilmektedir.
Pedodonti çocuğun çıkan süt dişleri ve sonrasındaki daimi dişler boyunca çocuğun sağlığı ve psikolojisi ile ilgilinen diş hekimi dalıdır.
Pedodontistlerin uyguladıkları tedavi uygulamaları nelerdir ?
Pedodontistler çocukların ağızda meydana gelen problemlerine müdahale eden ve koruyucu işlemler uygulamaktadır.
Çocuklarda görülen ağız problemleri nelerdir ?
– Çıkacak süt dişleri ve damat tedavileri
– Çıkan süt dişlerinde çürümeler
– Süt dişlerinin çekimi
– Oluşan travmalar sonrasındaki kırıkların tedavisi
– Kanal tedavileri
– Diş renklenmelerinin düzeltilmesi
Dişlere yöneli koruyucu tedavi uygumaları
– Çocukların diş bakımı, beslenme ve ağız hijyeni konusunda bilgilendirilmesi
– Yapılan tedavilerde çürük risklerinin belirlenmesi ve bu riklerin en aza indirilmesi
– Fissür örtücü diş koruyucu uygulamaları
– Fluorid uygulamaları
– Çocukların aktivileri için kullanılacak koruyucular
Çocuklar pedodontiste ne zaman götürülmelidir ?
Çocuklar 1 yaşına gelmeden pedodontistle tanıştırılmaları gerekmektedir. Bu çıkacak olan süt dişlerinin korunması veya süt dişleri çıkarken uygulanacak damak tedavileri dahilinde, çocukların psikolojileri açısından da son derece önemlidir.
Bebeklerde diş temizliği nasıl olmalıdır ?
Pedodontistler bu konuda aileleride bilinçlendirmekte ve bebeklerinin dişlerini nasıl temizleyeceklerini birebir göstermektedirler. Bebekler için eczanelerde satılan diş fırçaları ile (bu diş fırçaları özeldirler) su ile yada özel bebek diş macunları ile fırçalanmaları gerekmektedir. Akşamları bebeklerinizi uyutmadan önce dişlerini mutlaka fırçalamanız gerekmektedir.
Bebeğin diş fırçalaması sırasında ağlaması
Bebeğiniz dişleri fırçalanırken ağlayabilir. Bu normal bir davranıştır. Bebeğiniz giydiridiğiniz zmana, banyo yaptırdığınız zaman yada altını değiştirdiğiniz zamanlarda da ağlar. Ağlaması bebeğinizin diş fırçalama işlemini yarıda kesmeniz anlamına gelmez. Siz fırçalamaya ve her gün bu işlemleri yapmaya devam edeceksiniz. Bebeğinizde bir süre sonra onunla ilgilendiğinizi ve bu yapılması gereken bir şey olduğunu anlayacaktır.
Süt dişleri çok önemlidir
Süt dişleri daimi dişlere bir rehber görevi yapmaktadır. Süt dişlerinin bakımı düzgün konuşma ve diğer fonksiyonların kolaylığı bakımından çok önemlidir.
Çocuklarda biberon alışkanlığı ve parmak emme alışkanlıkları
Bu bir dönem özellikle süt dişlerinin çıkmaya başladığı zamanlarda sıkça görülmektedir. Bebeklerin barmak emmeleri kaşınan ve ağrıyan diş damaklarının ağrısını bastırmak için yaptıkları bir harakt bu hareketlerin uzun sürmesi yada biberon alışkanlıklarının bırakılamaması süt dişlerinde ve daimi dişlerde çürüklere ve çapraşıklıklara neden olabilmektedir.
Bebeklerin süt dişlerinin çürüklerden korunması
Bebeklerin süt dişlerinde çürüklere neden olabilen biberonlar akşam yatarken içine meyve suyu yada şekerli süt kesinlikle konulmamalı çok alışkanlık durumuna geldiyse yanlızca içerisine su konulması uygundur. Bebeklerin biberonu bırakması ve dişlerinin günlük olarak fırçalanması gerekmektedir. Bu konuda pedodontistiniz size bilgiler verecektir.
Pedodontist tedavileri hangi sıklıkla yapılmalıdır ?
Çocuklarımızın süt dişleri ve daimi dişleri çok hassastır. Bu dişlerin korunması için pedodontistlere 3 – 6 aylık dönemler içerisinde sıklıkla gidilmelidir. Seanları çocuğun muayenesinden sonra pedodontist uzmanı belirleyecektir.
Çocukların kendileri dişlerini fırçalamaya ve diş macunu kullanmaya ne zaman başlamalıdır ?
Çocuklar süt dişlerinden itibaren anneleri tarafından dişleri günlük olarak fırçalanmalıdır. Kendilerinin dişlerini fırçalamaya başlamaları ise 2 – 3 yaşını bulur ve bu yaştan itibarende diş macunu ile tanıştırılmaları gerekir. Eğer çocuğunuz diş fırçalama alışkanlığı kazanmıyorsa mutlaka pedodontist uzmanına başvurulmalıdır.
Çocuklarda beslenme alışkanlıkları
Çocukların beslenme alışkanlıkları diş bakımı için oldukça önemlidir. Pedodontist uzmanı bu konuda sizlere gerekli bilgileri verecektir. Bilgi edinilmesi açısından çocuğunuzun süt ve süt ürünlerini yeteri kadar tükettiğinden emin olmalısınız. Bunlar; Peynir, süt, yoğurt aynı zamanda meyve ve sebze bolca olmak sureti ile balık, et ve yumurta tüketilmeside son derece önemlidir.
Çocuklarda Pit ve Fssür örtücüleri
Dişlerin üzerindeki çiğneyici özelliklerdeki girinti ve çıkıntılara pit ve fissür denilmektedir. Özellikle diş bakımı ve fıçalama yapılmadığında bakerilerin biriktiği alan olan pit ve fissür çabuk çürüme gösteren bölgelerdir. Bu bölgeler çocuklarda koruyucu örtü ile kapatılmalı ve çürükten korunmuş olurlar.
Pedodonti Diş Fiyatları
Pedodonti fiyatları çocukların durumu kontrol edildikten sonra belli olmaktadır. Doktorunuzun bu konuda çocuğunuzu muayene etmeden bir fiyat verilmesi beklenemez. Çocuğunuza süt dişleri çıkmadan önce diş hekimi ile tanıştırmalı ve bir aile bireyi gibi yaklaşmanız çocuğunuzun hem bedeb hemde diş sağlığı açısından son derece önemlidir.
Pedodonti fiyatlarını neler değiştirir ?
Pedodonti fiyatları hakkında yukarıda da belirttiğimiz gibi uzman tarafından çocuk muayene edilmeden bir fiyat verilmesi beklenemez. Fakat Pedodonti fiyatlarınde değişkenlik gösteren bazı etkenler vardır. Bunlar Pedodonti uzmanına, muayene yerine, muayene semtine, çocuğun dişindeki problemlere vb. durumlara göre değişkenlik gösterebileceğini söyleyebiliriz.
Pedodonti fiyatları hakkında bilgi
Pedodonti fiyatlarını net bir şekilde vermemiz Türk Diş Hekimliği Birliği tarafından yasaklanmıştır. Kendi sitelerinde vermiş oldukları asgari ücretler ise bilgilendirme amacı taşımaktadır. Yukarı belirtmiş olduğumuz tedaviler ve asgari fiyatları u şekildedir.
Fisssür Örtülmesi (Sealant-Tek Diş) 35,00 TL
Yerel Flour Uygulaması (Yarım Çene) 35,00 TL
Prefabrike Kron 85,00 TL
Yer Tutucu (Sabit) 160,00 TL
Yer Tutucu (Hareketli) 251,48 TL
Çocuk Protezi (Akrilik-Bölümlü-Tek Çene) 443,28 TL
Çocuk Protezi (Akrilik-Tam-Tek Çene) 477,63 TL
Amputasyon (Dolgu Hariç) 70,00 TL
Strip Kuron 50,00 TL
Kompomer dolgu 100,00 TL
Açık Apeksli Dişte Kanal Tedavisi (Her Kanal İçin – Dolgu Hariç) 217,79 TL
Diş hekimi fiyatları hakkında diğer bilgiler
Diş Estetiği Fiyatları
Empress Diş Fiyatları
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
Diş Beyazlatma Fiyatları
Diş Eti Estetiği Fiyatları
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
Diş Taşı Temizleme Ücreti
Dişlerde Köprü Fiyatları
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
Diş Estetiği Fiyatları, Diş Estetiği Resimleri, Diş Estetiği Görüntüleri
Ortodonti Tedavisi, Ortodonti Ücretleri, Ortodonti Fiyatları
Doğum Fotoğrafçısı Fiyatları
Çocuk Diş Fiyatları
Pedodonti Fiyatları
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
Diş Zirkonyum Fiyatları
Protez Diş Fiyatları
Diş Röntgen Filmi Fiyatları
Diş Hekimi Muayenesi Fiyatları
Kanal Tedavisi Fiyatları
Diş Dolgusu Fiyatları
Amalgam Dolgu Fiyatları
İnley (Onley) Dolgu Fiyatları
Kompozit Dolgu Fiyatları
Bonding Fiyatları
Diş implant fiyatları
İçten Tel Fiyatları
Hocam diş eti çekilmesi var üst cenede dişlerim hepsi sızlıyor ağrı yor ağrı kesici
Fayda etmiyor ne önerirsiniz. Saygılarımla.