İmplant yapımının aslında çok basit bir prensibi vardır. Aynen duvara dübel ile vida tutturmaya benzer. Yani kemik içinde önce implantın çapı kadar bir yuva açılır ve bu yuva içine İmplant yerleştirilir. İmplant operasyonu aslında bu kadar basit görünse de her şeye rağmen hastanın ağzında yapılan bir yaralama işlemidir. Elbette şiş ve ağrı olur. Bunların da üstesinden ağrı kesiciler ve antibiyotikler gelmektedir. İlaçların üstesinden gelemeyeceği bir olgu bugüne kadar rastlanmamıştır. Ancak bazı bireylerin günlerce acı çekmesi veya şişliklerin olması, yapılan operasyonun abartıldığından veya gerçekten büyük bir komplikasyondan meydana gelmektedir.
Alt ve üst çenelerimiz tamamen farklı kemik yapılarında olduğu için implant yerleştirme operasyonları da buna göre değişiklikler gösterir. Örneğin; alt çenemizin ön tarafına implant yerleştirmek kolaydır; ancak küçük azı dişlerimizden itibaren arka dişlere doğru gidildiğinde çene kemiğinin içinden sinir geçtiği için bu bölgeye implant yerleştirmek zorlaşır ve komplike operasyonlara ihtiyaç duyulur. Üst çenede ise, küçük azı bölgelerine implant kolayca yerleştirilirken, önündeki yani kesici dişlerimizin olduğu bölgede kemik yetersizliğinden dolayı implant yapımı zorlaşır. Üst çenede küçük azı dişlerinin arkasındaki bölgeye implant yapımı oldukça komplike işlemler gerektirir. Çünkü bu bölgelerde bulunan kemik içi boşlukları (Sinüs) implant yapımına müsaade etmez.
Diş hekiminiz, elbette implant yapılmadan evvel implant yapılacak bölgenin üç boyutlu görüntüsünü isteyebilir. Genellikle hekimler bu görüntüleri inceleyerek hastalarına yapacakları implantları planlarlar İyi bir planlama, daha sonra karşılaşacağımız problemleri önceden tespit eder. Buradaki planlama sadece hekim için değil, hasta içinde önemlidir. Çünkü hekim yapacaklarını planlarken, hasta da bu süreçte yaşayacaklarını bilir. Bu dönemde hasta olarak aklınıza gelen her türlü soruyu hekimimize sormalısınız ve aklımızda hiçbir soru işareti bırakmamalısınız. Böylece birey olarak bu uzun tedavi sürecinde herhangi bir sorun yaşamazsınız.
implant çene kemiğine yerleştirildikten sonra hastaların en büyük arzusu üzerine yapılacak dişin en kısa zamanda yapılmasıdır. Bu arzu bazen o kadar şiddetlidir ki implantın yapıldığı gün üzerine diş yapılması istenir. Maalesef bazen de hekimlerde kuralların dışına çıkıp bu arzuları yerine getirmeye mecbur katırlar ve sonrada felaketler art arda gelmeye başlar.
Bilimsel araştırmalar implant ameliyatından sonra, implant üzerine diş yapmanın bir takım şartlara bağlı olduğunu göstermiştir. İmplantın üzerine diş yapabilmek İçin 3 ayrı zaman sürecinden bahsedebiliriz.
1-) Kısa süre sonra (implantın yapıldığı gün veya bir ay içinde) Belki implantın yapıldığı gün veya bir ay içinde implantın yapılması tamamen hastanın kemik yapısına bağlıdır. İmplant yapılan bölgede yükseklik ve genişlik açısından yeterince kemik bulunması ve bu bölgede kemiğin yeterince seri olması çok önemlidir. Ancak bu şartları gören cerrah ve protezi yapacak olan uzmanla birlikte hemen diş yapımı konusunda karar verebilirler.
2-) Orta vadeli bir süre sonra (1-6 ay arası) Bu durum yine cerrah ile protezi yapacak hekimlerin karar vermesi gereken bir durumdur. Genel olarak implantın koyulduğu bölgede kemiğin kalınlık ve boy olarak yetersiz ayrıca yumuşak bir kemik yapısı varsa, bu durumda cerrah yapay kemiklere ve implantı koruyacak birtakım membran denen örtüleri kullanmıştır. Böyle bir durumda implantın üzerine diş yapımı 6 ay kadar geciktirilir, implantın etrafındaki yapay oluşumların belli bir süre bekleyerek kemikleşmesi yani doğal kemiğe dönüşmesi için mutlaka bu süre beklenir. Diş yapımı için bekleyeceğiniz süre hekiminiz tarafında operasyondan sonra size net olarak belirtilir.
3-) Urun süre sonra (6 veya 12 ay arası). Gerçekten hastalar tarafından oldukça sıkıntılı ve uzun bir bekleme süresidir. Bu tip vakalarda: İmplant yapılacak bölgede neredeyse çok az miktarda boy ve genişlik olarak kemik bulunması ve bulunan kemiğin çok yumuşak olması, yapılacak olan cerrahi işlemi karmaşık hale getirir ve genellikle birkaç cerrahi işlemden sonra implant bu bölgeye yerleştirilir. Yapılan her cerrahi işlemlerden sonra mutlaka birkaç ay bölgenin iyileşmesi ve kullanılan malzemelerin kemikle kaynaşması için beklenir ve sonunda implant bölgeye yerleştirilir.
Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki vücudunuzdaki eksik bir parçanın tekrar yerine konulmasıdır. Doğal olmayan bir parçanın ağız içine yerleştirilmesi zattan zaman çok karmaşık cerrahi işlemleri ve protez yapımını gerektirir. Hastaların oldukça maliyetli olan bu tip tedavilerde hekimi ile iyi bir diyalog içinde olarak, yapılacak olan tedavinin risklerini de öğrenmeleri ve sabırlı olmaları şarttır.
Diş implantlar hakkında diğer bilgiler
Diş implant fiyatları
Genel Anestezi İle İmplant Yapılıyor Mu ?
İmplant Tedavi Merkezleri
Eksik Diş Tedavisi İmplantlar Hemen Yapılırmı ?
İmplant Tedavisi Öncesi ve Sonrası
Yurt dışından diş implant tedavisi için gelecek hastalar
İmplantlara sigaranın zararları
İmplant uzun Ömürlü bir yöntem midir?
İmplant yaptırdığımız zaman dişlerimizi ne şekilde koruruz?
İmplant kullanan hastalar nelere dikkat etmesi gerekir?
İmplant sanıldığı kadar pahalı bir yöntem midir?
Belli bir hastalığı olup implant yaptıramayanlar kimler?
İmplant ağrılı ve acılı bir yöntem midir?
Herkes implant yaptırabilir mi?
İmplant tedavisi nedir?
İmplant cerrahisi hakkında neler anlatmak istersiniz?
Türk Malı Diş İmplantları
Diş Eksikliği, Diş implant Uygulaması, Diş implant Tedavi Süresi
Diş implant nedir ?
Diş implantlar uzun süre kullanılabilir mi?
İmplant diş tedavileri ağrılı bir süreç mi ?
Diş implantların maliyeti nedir ?
Diş implantın yaşla bağlantısı varmıdır?
Merhaba hocam doktora gittim ve arkadaki azı dişimin çekilmesi gerektiğini söyledi doktor. Daha önce bu dişime kanal tedavisi yapılmıştı ve dişim sonrasında kırılmıştı. Kökte iyice çrümüş bu dişimin çekilmesi gerekiyor. Kemik erimeside var dişim çekilmezse daha da kötü olacakmış. Kemik erimesi büyük müktarda olurmu diğer dişlere de zarar verir mi ?
Merhabalar dişinizin çekilmesinin ardından kemik erimesini engellemek için implant yapılabilir.
Dental İmplant, kaybedilmiş dişlerin fonksiyon ve ağız estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve alerji riski olmayan yapay diş kökleri dir. Titanyumun Diş İmplantlarında kullanılmaya başlaması ve implantların yüzey özellikleri ile ilgili gelişmeler uzun dönemde ki başarıyı çok artırmıştır. Bütün bu gelişmelerin sonucunda, dental implantlar güvenle kullanılabilir hale gelmiştir.
Eskiden diş eksikliğinde komşu dişler kesilerek köprü yapılırdı. Şimdi ise kaybedilmiş dişlerin yerine diş kökü görevi görecek implant yerleştiriliyor ve bunların üzerine diş yapılıyor. Böylelikle sağlıklı dişlerinize gereksiz işlem yapmadan ağız sağlığınızı eskisi gibi yerine getirmiş oluyoruz. İmplant tedavisininin en önemli avantajlarından biri ise uygulandığı kemiğin erime riskini ortadan kaldırmasıdır. Yani diş kaybından sonra oradaki kullanılmayan kemiğin erimesi de önlenmiş oluyor.
Dental İmplant yaklaşık 15 ? 20 dakikalık bir işlemle yerleştirilmesinin ardından implantın çene kemiğiyle kaynaşması için yaklaşık 8 ? 10 haftalık bekleme sürecinin sonunda implant üzerine porselen protez diş yapılarak işlem bitmektedir yada erken yükleme teknolojisi ile aynı seans da veya 2. seans da implant üstü protezi yapılabilir.
Doktor bey benim sağ ve sol taraftaki azı dişlerim eksikler. Yaklaşık 10 senedir durum böyle devam etmektedir. Şimdi bu bölgeye implant yaptırmak istiyorum implant sonrasında var olan 20 lik dişimin çekilmesi implanta bir zarar verir mi ?
İmplant tedavisi sonrası yirmi yaş dişinizin çekilmesi, implant ve çevre dokularda bir probleme sebep olmayacaktır.
Endişe etmeyiniz.İmplant uygulaması için kemik kalınlığının ne olması gerektiği konusu pek çok faktöre bağlı teferruatlı bir konudur.
İmplantın hangi diş bölgesine uygulanacağı, kemik yüksekliği, kemik kalitesi vs. etkileyecektir.
Hali hazırda kemik kalınlığı kemik boyunca her noktada da anı değildir.
Sizin durumunuzda kemik kalınlığının en az 4mm ile başlamasını arzu ederiz.
Hocam merhabalar benim implatımın iç kısmı yapıldı ve 6 ay da doldu artık dişim takılacak fakat bir sorum var doktorum yansıma olmaması için içine kemik rengi bir malzeme koyacağını söyledi yani diş etinin kısmına sizce bunu yaptırmamda bir sakınca varmıdır
Yoktur. Dışarıdan estetik bir görünüm olması açısından ışık geçirgenliğine sahip malzemeler kullanıldığında bu uygulama yapılmalıdır.
Sayın hocam ben iki yıl önce implantlarım(4) yapıldı protezlerim takıldı şu an tedavim bitti.Ama ben diş eti çekilmesinden şüphelenerek tekrar film çektirdim ve tahmin ettiğim gibi iki implantlı bölgede diş eti çekilmesi başlangıcı görüldü. Bunun bana zararı nasıl olur.Diş eti çekilmesinin sebebi nedir tedavisi nasıldır ve gref ilavesi dışında başka bir tedavisi var mıdır? Ameliyat sırasında gref ve kemik tozu gibi şeyler çene kemiğimin zayıf olduğu söylenilerek uygulandı. Teşekkürler.
Diş çekilmesinin en büyük nedenlerinden birisi diş bakımının eksik yada yanlış yapılmasıdır. Bunun yanı sıra gerçekleştirilmeyen diş hekimi kontrolleri ve diş taşı temizliğinin yapılmaması yine diş eti çekilmelerine neden olan durumlardır. Diş bakımınızı ve diş hekimi kontrollerinizi yapmalısınız.
Daha önce görüştüğüm bir diş doktoru çenemde kemik erimesi olduğunu söyledi.Ben bununla ilgili,diş taşlarımla ilgili ve yaprak porselen yaptırmak istiyorum toplam bir ücreti öğrenmek ve tedavi süreci nasıl ilerler öğrenmek istiyorum
merhaba hocam.biz implant yaptırıyoruz implantlar kemik içine yerleştirildi ancak üstüne diş takılmadı suan alt ve ustte protez takmaya basladı dıslerın agzın alısması ıcın ancak fazlasıyla konuşma sorunu oluyor yanı konusuyor ama eskı ses tonundan farklı baska bır ınsan gıbı cıkıyor sesı bunu nasıl halledılebılır ne gıbı ıslemler uygulanabılır bılgı verırsenız cok sevırınız
hocam merhaba,
ön dişim implant oldu. diş etinden doğal olarak çekilme oldu. protez dişin üst kısmını diş eti renginde yaptılar ama yinede estetik açıdan hoş durmuyor. bununla ilgili bir tedavi yada ameliyat varmıdır. şimdiden teşekkür ederim.