Biz diş hekimleri 2 boyutlu görüntüleme imkânı sunan yöntemleri (panoromik röntgen gibi) eskiden beri kullanmaktayız, Ancak modern diş hekimliğinde bu bazı durumlarda Yetersiz kalmaktadır. Dental volumetrik tomografi (DVT) ise 3 boyutlu görüntüsü ile implant ve gömülü diş operasyonlarında büyük fayda sağlamaktadır.
Diş Hekimliğinde Kullanım Alanları Nelerdir ?
İmplant uygulamaları, kist ve tümör teşhisi, kemiğin derinlik ve hacminin ölçülmesi, hassas anatomik oluşumların incelenmesi, gömülü diş operasyonları, 20 lik diş çekimi, kemik ile ilgili her türlü operasyonda kullanılmaktadır.
Dental Volumetrik Tomografinin Avantajları Nelerdir ?
Klasik tomografilere göre daha az radyasyon dozu gerektirir, görüntü kalitesi çok iyidir, klostrofobisi olanlarda daha uygundur, Derinlik ve hacim hesaplanabilir, hızlı ve kolay bir yöntemdir. Operasyonun başarısını arttırır ve süresini kısaltır.
İmplant Operasyonlarında Cerrahi Klavuz Uygulaması Nedir ?
Çağımız teknolojisinin sunmuş olduğu 3 boyutlu tomografi ile cerrahi klavuz uygulamaları biz diş hekimleri ve implant yaptırmak isleyen hastalar için büyük kolaylıktır. Bu sayede çok daha az travmatik uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyatsız implant yapılabilmektedir.
Bu Nasıl Uygulanır?
Hastadan alınan ölçü ile özel bir hareketli protez hazırlanır ve bu protezle birlikte hastanın tomografisi çekilir. Özel 3 boyutlu programda çeşitli analizler yapılır. Kemik kalınlığı, boyutu ve yoğunluğu incelenerek uygun implant bölgesi ve implant numarası seçilir. Bilgisayar ekranında kemiğe yerleştirdiğimiz implantın aynı açı ile ağızdaki yerine yerleşmesini protez üzerindeki klavuz yuvalar sağlar. Dolayısıyla kemiği görmek için dişetini, mukozayı kesmemiz gerekmez. Çünkü zaten ekranda kemiğin kesitlerini her yönden görürüz. Böylece daha az hata payı ile ve minimal kanama ile uygulama tamamlanır dikişe gerek duyulmaz. Hasta oldukça nihai ve kısa süreli operasyonun ardından normal yaşamına döner, işine gidebilir.
Peki, Neden Bu Yöntem Çok Yaygın Değil ?
Büyük bir yatırım gerektirmesi ve patent problemleri yüzünden geçmişte bu imkândan yalnız mutlu bir azınlık faydalanmıştır. Ancak günümüzde yaygınlaşarak ulaşılması kolaylaşmıştır. Ayrıca dental volümetrik cihazların bulunmasının yanısıra radyolojik ve protelik bilgi donanımının yeterli olması da gereklidir.
Diş hekimliği hakkında diğer bilgiler
Çarpık Diş Tedavileri
Protez Diş Çeşitleri
Dişlerinizin renginden şikayetçi misiniz?
Diş Kaplama Sonrası Renk Uyumsuzluğu
Diş Beyazlatma Ürünleri
Diş Hekimi Kök Hücre Dönemi
Ağzım sürekli kuruyor ne yapmalıyım ?
Gülüş Tasarlamak
Dental Tomografi
Dişçiye Hangi Zamanlar Gidiyoruz ?
Akıllı Dişler
Dişlerinizi Fırçaladıktan Sonra