Bunun önde gelen sebebi: Yanlış yaklaşım. Pedodonti, yani çocuk diş hekimliği, özel bir alandır. Çocuğa yaklaşırken sanki bir yetişkine yaklaşırmışçasına; bakalım, hadi aç ağzını dişin çekilecek! diye konuşmaya başlarsanız çocuk kaygı duyar. Bunlar objektif kaygılardır. Doğru hekime gidilmediğinde ya da yanlış ve ağrılı bir tedavi yaklaşımı sergilendiğinde çocuk açısından “objektif korkular” oluşur. Bir de “sübjektif korkular” var.
Okul çağındaki bir çocuk, arkadaşlarıyla konuşurken, bir tanesi çıkıp dişi çekilirken çok acıdığını anlattığında ya da anne, baba, akrabalar çocuğun yanında: “Bir kanal tedavisi yaptırdım, öldüm, çok ağrıdı!” dediklerinde çocuğun korkusu kaçınılmaz olur. Çocukların antenleri hep açıktır. Bunları siz onlarla bire bir konuşmasanız bile onlar etraflarında konuşulanları kaydederler. Çocuğun etrafında konuşulduğu takdirde çocuk da başından geçmemesine rağmen pedodontiste geldiğinde önyargılı olur.
Peki, bu nasıl aşılabilir?
Doğru davranış yönlendirmesi yaklaşımıyla aşılır. Bazen aileler de bu konu ile ilgili doğru olmayan yaklaşımlarda bulunup, pedodontiste gitmeden önce çocuklarına: “Ağzını açacaksın, iğne yapılacak, hiç acımayacak” gibi bildirimlerde bulunuyorlar. Çocuğa “iğne” dediğimizde kafasında bir sürü soru işareti oluşuyor. Ben ailelerle daha çok kliniğe gelmeden önce, telefonla veya yüz yüze konuştuğumda onlardan çocuğa hiçbir şey söylememelerini istiyorum. “Acı”, “iğne” gibi kelimeleri kullanmak çocuklarda kaygı oluşturabiliyor. Doğru yaklaşım ise “Yarın seninle pedodontiste gideceğiz.” diyerek çok fazla teknik bilgiler vermemektir. Çocuklar mutlaka aileleri zorlar ve sorular sorarlar: “Ne olacak, nasıl olacak?” şeklinde. Cevap şöyle olmalı: ‘Bilmiyorum; çünkü size yapılanla bize yapılan farklı oluyor. Gidince doktor sana bilgi verecektir,” Çocuğa yanlış bilgiler vermektense böyle genel bilgiler vererek çocuğu pedodontiste getirmeliler. Böyle yapıldığında sanıldığı gibi korkan ağlayan çocuklar asla olmuyor. Ve aileler diş ünitesinde ağzını kocaman açıp tedavilerini yaptıran çocuklarını inanamayan gözlerle izliyorlar.
Yetişkinler bile korkabiliyor bazen…
Çok sevimli bir koltuk değil, kabul ediyorum..
Bebeklerde ve çocuklarda diş sağlığı ile ilgili diğer bilgiler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Bebek Dişleri, Çocuk Dişleri, Diş Çıkartma
Bebeklerde Diş Kaşıntısı
Bebeklerde Yeni Çıkan Dişler
Bebeklikten erişkinliğe ağız, diş sağlığı için rutin kontroller nasıl yapılmalıdır?
Okul Öncesi ve Okul Dönemi Çocuklarda Diş Sağlığı
Çoçuklarda Diş Macunu Kullanımı ve Diş Travmaları
Çocuklarda Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?
Çocuk Diş Fiyatları
Çocukları dişçiyle barıştıran yöntemler neler?
Çocuklar neden dişçilerden korkar?
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı
benim bügün dişim çekilmişti ama hiç korkmayın korktuğunuzda hiç diş
çektireniz gelmez bence büyüklerinizden moral isteyin hiç korkmayın doktor iğne vurmadan yapıyor her kesin dediğine bakmağın hem dişiniz
çekildiğinde rahatlarsınız kim seye güvenmeyinnnnnnnnnnnnn