Türkiye diş bkımı ve diş sağlığı konusunda oldukça geri bir ülke konumunda.. Öyle ki Türkiye de yaşayan her 100 kişiden 80 inde diş çürüğü mevcut.. Bazıları hiç dişlerini fırçalamazken fırçalayan kesim ise 2 dakikalık fırçalama süresini 30 saniye ile sınırlı tutuyor. Yani kısacası en üyük sorunumuz diş sağlığı…
Diş macunu tüketimi oldukça düşük
Türkiye de kişi başına tüketilen diş macunu oranı oldukça düşük ülkemizde bu oran 75 gram iken diğer gelişmiş toplumlarda bu oran 400 grama kadar çıkmaktadır. Diş hekimleri günde en az iki defa dişlerin fırçalanması yönünde toplumu bilinçlendirirken özellikle küçük yaştaki ve okul çağındaki çocuklara mutlaka bu bilinci aşılamak gerekmektedir.
Diş hekimini tanımıyoruz
Her ilenin mutlaka ama mutlaka bir diş hekimi olmalı fakat bırakın diş hekimi olması daha hiç diş hekimine gitmemiş bireylerimiz mevcut. Bu son derece yanlış bir gelişim. Her bireyin en az 6 ay aralıklarla mutlaka diş hekimi kontrollerine gitmeleri çocuklarını ise 3-6 aylık periyodlarla diş hekimi kontrollerine götürmeleri gerkemktedir.
Çürük oluşumunu önlemek için neler yapılması gerekir ?
Çürük oluşmasını önlemenin en temel kuralı dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır. Her ne kadar dişlerimizi düzenli de fırçalasak buda yetmmekte 3-6 aylık periyodlarla diş hekimi kontrollerine gitmeliyiz. Ayıca çocuklarımız için koruyucu hekimlik uygulamalarını da mutlaka uygulatmalıyız.
Diş ve ağız bakımı ürünlerini nasıl seçmemiz gerekir ?
Genellikle içeriğinde flor içirikli ürünlerin kullanımına daha fazla özen göstermeliyiz. Ayrıca çocuklarımız için diş bakımını ve diş fırçalam alışkanlıklarını arttırıcı ürünler diş macunlarını da seçebiliriz.
Diş fırçalarımızı ne kadar süreli kullanmalı ve değiştirmeliyiz ?
Dişlerimizi eğer düzenli olarak günde en az iki kez fırçalıyor ve bu alışkanlığımızı hiç bırakmıyorsak diş fırçalarımızı 3 aylık periyodlarla değiştirmemiz gerekmektedir. Maksimum süre ise 6 aydır.
En doğru fırçalama şekli hangisidir ?
Bu konuda diş hekimleri olarak oldukça hassasız ve diş fırçalama şeklimizi diş ve diş etleri arasında bir gıda birikimi oluşmayacak şekilde yapıyoruz. En az iki dakika altına inmeyecek şekilde her bölgeyi doğru bir şekilde ırçladığımızdan emin olana dek fırçalamamıza devam ediyoruz. Eğer bu konuda kendinizden emin olamıyorsanız diş hekiminiz başvurarak sizin için en doğru fırçalam tekniğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Diş fırçalamada uygun bir teknik kullanılmazsa dişler zarar görür mü ?
Yanlış diş fırçalama nedeni ile dişlerde meydana gelen sorunlarla sıklıkla karşılaşmaktayız. Mutlaka doğru bir fırçalama tekniği kullanmalısınız.
Genel olarak diş fırçalama süresi nedir ?
Minimum süre 2 dakika olmak koşulu ile doğru bir fırçalama tekniği uygulayarak dişler günde en az iki defa dırçalanması gerekmektedir.
Diş macunlarının en alt kısmında ki renk önemli mi ?
Hayır önemli değildir
Diş hekimimizin olmaması sizce garip olabilir ama diş hekimliğinin ticari bir kimlik gibi algılanmasının bunda payı yok mu sizce. Düzenli olarak muayenehanenize gelen hastalarınız yıllık ödediği tutar asgari ücretli bir işçinin yıllık gelirinin yarısına tekabül ediyorsa bunda sistemsel bir problem de var demektir.
beniim bir dişim antep fıstık yerken kırıldı bunun için ne yapılmalı ve dişlerimizi nasıl fırçalamalı ve nekadar süre de fırçalanmalı