Sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalayın

Günlük ağız bakımı

Ramazanda normal beslenme düzenimiz tamamen değişmektedir. Özellikle sahurda yenilen yemek sonrasında direk uykuya dalmak dişlerde tartar oluşmasına ve diş etlerinde sorunlara ve dişlerin zamanla çürüyerek dökülmelerine neden oluyor. Bu nedenle özellikle sahurdan sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamanız önerilmektedir.

Uzmanlar iftar ve sahurdan sonra dişlerin fırçalanmasını öneriyor

Uzmanlar özellikle ramazan ayında dişler konusunda bolca uyarılarda bulunmaktadır. Diş sağlığını olumsuz etkileyen beslenme düzeni iftar ve sahur sonrasında dişlerin temizlenmesine çok dikkat edilerek kontrol altına alınabilir.

Oruç tutanlar ramazan ayında ağız ve diş sağlığına nasıl dikkat edebilir ?

Ramazan ayı ile başlayan beslenme düzenindeki denge dişlerin temizliğine önem verilmemesi ve ağızdaki mevcut sorunlarla birleştiğinde büyük diş ve ağız problemlerine neden olmaktadır. Bu sorunların kontrol altına alınması ve beslenme sonrasında ağız bakımına özen gösterilmesi ile ağız sağlığı bakımından iyi bir ramazan ayı geçirebiliriz.

Ramazan ayında ağzı kokusuna neden olan etkenler nelerdir ?

Ramazan ayı dışında ağız kokusu ağızdaki mevcut sorunlar veya bir takım hastalıklardan meydana gelebilmektedir. Bu sorunların düzeltilebilmesi için ve ağız kokusunun giderilmesi için mutlaka bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Ramazan ayında ise uzun süreli kalınan açlık sonucunda vücutta bir takım değişimler meydana gelmektedir. Vücutta açığa çıkan yağ ve proteinler çözünmeye başlayacak ve açığa çıkan sonuç ise ağız kokusuna neden olacaktır.

İftar sonrasında veya sahurda tüketilen asidik ve kafeinli içecekler ağızda asidik ortam oluşmasına ve ağızda koku oluşumuna neden olacaktır.

Sahurda mutlaka dişlerinizi yatmadan fırçalayın

– Sahurdan sonra hemen yatıldığı için gece boyunca ağız kuruluğu ile beraber bakteriler hızla ağızda çoğalacaktır. Gün boyunca bir şey yenilip içilmeyeceği için ağız tüm boyunca kuru kalacak bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam olucak bu durum diş etinizin çekilmesine, dişlerin çürümesine ve sağlıksız bir ağız ortamı oluşmasına neden olacaktır. Aynı zamanda ağız kokusu da katlanızmaz bir sorun olarak gündeme gelecektir.

– İftar ve sahur sonrasında dişlerin en az yarım saat içerisinde temizlenmesi fırçalanması gerekmektedir. Bu süre dişlerin temizliği açısından oldukça önemlidir. Dişler ilk yarım saat içerisinde bakteriler tarafından yapmaya başlayacaktır.

– İftar ve sahurda çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerin yada içeceklerin birden ağıza tılması doğru değildir. Gün boyu bir şey yemeden içilmeden durulduğu için ani soğuk ve sıcak dişlerde çatlamaların oluşmasına neden olacaktır.

Gün içinde ağızı bir kaç kez çalkalayın

İftar ve sahur sonrasında yenilen besinlerle beraber ağızdaki asit ve baz dengesi değişmektedir. Asidik bir ortam oluşan ağızda bakterilerin çoğalması için elverişli bir ortam olur. Gün içerisinde ağız çalkalanarak bu ortamın giderilmesi sağlanır. Ayrıca mutlaka sahurdan ve iftardan sonra ağız fırçalanarak yine bu ortamın oluşturulmaması için gayret edilir.

Ramazan ayı dışında ara öğünler ve dişlerin gün içerisinde bir kaç kez fırçalanması ile ağızda oluşan asidik ortam giderilmektedir. Fakat ramazan ayında asidik ortama müdahale etmek dişleri fırçalamak ve ara öğün olmadığından dolayı zorlaşmaktadır.

Ramazanda dişlerinizi macunsuz fırçalayın

Eğer sahurda dişlerinizi fırçalamadıysanız ve sabah kalktığınızda aklınıza geldiyse, orucunuzunda bozulmasından endişe duyuyorsanız macunsuz bir şekilde dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

Dini yönden macunsuz fırçalanmasının hiç bir sakıncası olmadığı diyanet işleri bakanlığınca bildirilmiş ve din adamları da bu konuda bilgilendirmelerde bulunmuştur.

Diş fırçası nasıl olmalıdır

Ramazanda günlük kullandığınız diş fırçası ile macunsuz bir şekilde her zaman dişlerinizi nasıl fırçalıyorsanız aynı şekilde fırçalayabilirsiniz. Macunun kaçmasından yada macunun tadını alırım diye korkanlar dişlerini macunsuz bir şekilde fırçalayarak su boğazdan kaçmayacak şekilde ağız gargarası yapabilirler. Diş sağlığı açısından oldukça önemli olan diş fırçalama işlemine ramazan ayında da mutlaka devam edilmelidir.

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce