Eğitim, Diş Sağlığını Beraberinde Getiriyor

Uzmanlar diş ve diş eti sağlığının aileden ve okuldan alınan eğitimle sağlanabileceğine dikkat çekiyorlar. Aileleri bu konuda uyaran uzmanlar çocuklarının diş sağlığına dikkat etmeleri gerektiğini ve çocuklarına bu konuda eğitim vermeleri gerektiğini belirtiyorlar.

Diş sağığında eğitimin önemi

Okulların bu konuda oldukça eğitimli olması gerektiğini düzenli olarak çocuklara diş sağlığı konusunda konferasnların düzenlenmesi ve yine okullarda diş fırçalama saatlerinin olması gerekliliği üzerinde duruluyor. Çocukların çok genç yaşlarda diş hekimi ile tanışması ve diş hekimini aileden biri olarak görmeleri onların gelişen zihin yapısı ile beraber doğru orantılı olarak alınan diş sağlığı eğitimi de onun ileride daha sağlıklı bir diş yapısına ve dolayısıyla daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasında önemli bir etken olacaktır.

Okul çağındaki çocuklara eksik verilen diş eğitimi konusu, anne ve babanın çocukla yeteri kadar ilgilenememesi ve yine eksik gerçekleştirilen diş hekimi kontrolleri ile çocukların dişlerinde genç yaşlarda çürükler, çarpışıklıklar ve diş yapısında meydana gelen hasarlarla karşılaşılması çok yüksek bir olasılıktır. Çocuk dişlerinin gelişiminin en önemli aşamasının okul yılları olduğunu belirten uzmanlar özellikle aileleri, çocuklarının bu dönemleri ile ilgili olarak dikkatli olmaları ve çocuklarının dişleri ile ilgilenmeleri gerekliliğinin altını çiziyorlar. Daha okullar açılmadan diş hekimi kontrolleri ile başlanmalı, çocuk dişçi ile tanıştırılmalı ve diş sağlığı konusunda yüzeysel bilgileri edinmelidir.

Çocuklar sabah kalktıklarında mutlaka dişlerini fırçalaması gerekiyor

Çocuklar sabah kalktıklarında okula giderken kahvaltı etmeselerde dişlerini mutlaka fırçalamaları gerekiyor. Gece boyunca ağızda yeterli düzeyde tükürük salgılanamadığı için kendilerine ürüme ortamı bulan baktariler, sabah ağız ortamından uzaklaştırılmadıklarında çürüklere ve dişeti hastalıklarına neden olabilmektedirler. Ayrıca çocukların el becerileri tam olarak gelişmediğinden diş fırçalama sırasında tüm bölgelere erişim net olarak sağlanamamaktadır. Bu yüzden dişler ne kadar sık fırçalanırsa diş sağlığı açısından o kadar etkili olacaktır.

Okullarda diş fırçalama saati uygulaması yapılmalıdır

Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için düzenlenebilecek bu uygulama onların gelişimi için son derece yararlı olacaktır. Öğretmenlerin yardımı ile uygulanacak bu uygulama çocukların bu konuda bilincini arttıracak, diğer arkadaşları ile rekabet bilinci ile daha sağlıklı ve beyaz dişler hedef alınacaktır. Beslenme saatleri sonrasında çocukların oyun telaşına düştüklerini varsayarsak öğretmenler eşliğinde düzenlenebilecek bir uygulama ile bu bilinç ve sağlıklı yaşam öğretileri çocuğun alt yapısında iyi bir temel oluşturacaktır.

Çocukların dişleri ağrımadan doktora götürülmeleri gerekiyor

Hepimiz biliriz ve bir çoğumuzun dişçi korkusu başımızdan geçmiştir. Fakat ilerleyen teknoloji ve ilerleyen toplum bilinci ile beraber artık eskisi gibi dişçiler ve eskisi gibi dişçi aletleride kalmadı. Teknolojiden en fazla yararlanan alanlardan birisi olan diş hekimliği alanı gelişen teknolojik alt yapılarla beraber uygulamaların kısa sürelerde çok iyi sonuçların alındığı bir alana dönüştü.. Diş hekimliğinde hastası ile daha fazla sohbet eden, onun rahatlaması için ve kendisini güvende hissetmesi için daha fazla uğraş veren diş hekimliği bilinci oluştu.. Bu bağlamda oluşturulan alanlardan birisi de “Pedodonti”… Çocuk diş hekimliği alanı olan Pedodonti bu konuda eğitim almış uzman diş hekimleri çocukların diş sağlığı, diş sağlığı bilgisi, diş fırçalama bilincinin kazandırılması, diş hekimine olan güveni çocuklara aşılamakta ve onların genç yaşlardan itibaren sağlıklı dişlere sahip olmalırını sağlamaktadır.

Okul döneminde çürüklerle mücadele için yapılması gerekenler

– Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırın

– Çocuğunuza günde sabah ve akşam olmak üzere en az iki defa dişlerini fırçalattırın.. Sizde onunla beraber dişlerinizi fırçalayın..

– Çocuğunuza gece yatarken süt, şekerli su, meyve suyu vb. içirmeyin. Eğer içiyorsa dişlerini fırçalamadan yatırmayın..

– Gece yatarken çocuğunuz su içebilir. Eğer bir şey yenilip içiliyorsa mutlaka dişlerin fırçalanması gerekir.

– Gün içerisinde çocuğunuzun şeker tüketimini sınırlandırınız. Mümkünse şekerli yiyecekleri ana öğünlerle beraber verin ve bu öğünlerden sonra çocuğunuzun dişlerini fırçaladığından emin olun..

– Okul öncesi ve okul döneminde berlirli aralıklarla 3 ayda bir çocuğunuzu pedodontiste götürünüz.

– Çürük oluşumunu önlemek için ve dişlerin minesini kuvvetlendirmek için çocuğunuzun dişlerine fissür örtücü tedavi uygulatın..

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce