Diş sağlığı eşittir tüm vücut sağlığınız demektir. Bu nedenle eğer diş sağlığınızı önemsemiyorsnız bu durumda vücut sağlığınızı da önemsemiyorsunuz demektir. Uzmanlar diş sağlığına önem vermeyenlerin kalp krizi riskinin dha fazla olabildiğini açıklamaktadır.
ABD de yapılan araştırmalarda ağızda çok fazla diş kaybının kalp krizini ve inmeyi tetiklediği ortaya konulmuştur.
Uzman Türk doktorları ise bu konuya şu şekilde açıklık getirmektedir; Çoğu insan diş çürüklerini ve diş kayıplarını yanlızca ağız ve diş sağlığı ile ilişkilendirmektedir. Oysa ki kaybedilen dişlerin ve çürük dişlerin bir çok sağlık sorununa neden olduğunu biliyoruz. Özellikle sağlık sorunlarını dişeti problemleri ile ilişkilendirdiğimizde ve kalp hastaları üzerinde yapılan araştırmalara baktığımızda çoğunun dişeti problemi yaşadığını görmekteyiz. Çürük ve dişeti problemleri yanlıca kalp hastalıkları değil bunun yanı sıra yüksek tansiyon, kalp ve damar, şeker hastalığı, kadınlarda erken doğum ve düşük riski, kemik erimesi ve benzeri bir çok hastalığı tetiklemektedir.
Sindirimin ilk olarak ağızda başladığını ve ağızdaki miroorganizmaların direkt olarak vücut içerisine taşındığını öngörürsek bu hastalıkların oluşmaması iin ortada hiç bir sebebin olmadığınıda anlarız. Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarının yanı sıra stres ve diğer etkenlerden kaynaklı olarak gerçekleştirilen diş sıkma ve diş gıcırdatma da vücutta bir takım hastalıklara neden olmaktadır. Başta sırt bölgesinde, ensede ve çene – baş bölgesinde ağrılara neden olan diş sıkma dişeti rahatsızlıkları ve son olarakta tüm dişlerin kaybedilmesine kadar gidebilmektedir.
Erken teşhis ve tedavi çok önemli
Yapılan bu açıklamalarla beraber anlıyoruz ki diş sağlığı ve diş bakımına özen göstermek yanlızca güzel dişler için vücut sağlığımız içinde son derece gerekli.. Düzenli olarak gerçekleştirilen (yılda en az iki defa) diş hekimi kontrolleri ile diş çürükleri ve dişeti iltihapları erken dönemde teşhis edilerek tedavinin daha kolay ve diş kayıpları yaşanmadan gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.
Diş bakımınızı günlük olarak yapmalısınız
Diş hekiminizin önerdiği gibi diş bakımınızı günde en az iki kez olmak kaydı ile (sabah–akşam) dişlerinizi fırçalayarak gerçekleştirmeli.. Bunun yanı sıra diş ipi ve ağız gargarası işlemleriyle beraber dişlerinizi tüm gün boyunca koruma altına almalısınız. Yapılan diş bakımı ile diş ve diş etlerinizi çürüklere ve iltihaplanmalara karşı kolayca korumuş olursunuz.
Diş hekimi kontrolleri
Diş bakımının yanı sıra 6 aylık sürelerde düzenli olarak gerçekleştireceğiniz diş hekimi kontrolleri ile erken teşhisi kolaylaştırmış olacaksınız.
merhaba,
Geçen gün diş ağrısıyla diş doktoruma başvurdum, 5 yıl önce kanal tedavisi yaptırdığım dişimin kökleri iltihaplanmış, kanallar yeterince derin tedavi edilmemiş ve dişim sallanıyormuş. Yeniden kanal tedavisi yapabileceğini fakat %15-20 ihtimal ile düzelebileceğini söyledi. Dişimin çekilmesini tavsiye etti doktorum. Başka bir hastanede panoromik röntgen çektirerek başka bir hekime gösteridim, kanal tedavisi yenileyebileceklerini söylediler, fakat dişimin sallanıp sallanmadığına bakmadılar. Şuan augmentin kullanıyorum, bir hafta için karar vermem gerekiyor(diş çekimi/yeniden kanal tedavisi). Kendi doktoruma güveniyorum fakat dişimi çektirmek istemiyorum. Sizin tavsiyeniz nedir?
Neşe hanım bu konuda doktorunuza güvenin dişinizi kaybetmiş olsanız bile yapılacak implant tedavisi ile bölgeye yapay bir diş yapılabilir.