Diş Aşısı

dis-asisi

Diş hekimliği teknolojisi her geçen sene biraz daha ileriye gidiyor. Diş hekimliğinde dişlerle ilgili akla bir çok soru gelebilir hiç kuşkusuz bunlardan en önde geleni ise çürük oluşumu önceden engellenebilir mi ? sorudur.. Acaba teknoloji ve bilim bu sorunun cevabını bulabilecek mi ?

Diş aşısı çalışmaları

Günlük olarak tüketilen besinler ağızda bir çok bakterinin oluşmasına ve oluşan bu bakterilerinde ağız ortamında çoğalarak dişleri çürüten bir tür asit oluşturmalarına neden olmaktadır. Özellikle şekerli yiyecekler ve asitli içeceklerin sık sık tüketilmeleri dişleri çürüten zeminin hazırlanmasını hızlandırmaktadırlar. Ağız ortamında dişlere zarar veren bakterilerin yanı sıra dişleri koruyan bakterilerde vardır. Fakat dişlerin günlük olarak fırçalanmaması ve dişlere gösterilmeyen özen bu bakterileri de düşman yapmaktadır. Dişlerin yeteri kadar bakılmaması diş plaklarının oluşmasına ve bu plakların alında kalan bakterilerin zararlı aside dönüşerek ağızda kötü koku oluşumuna ve dişlerin hızlı bir şekilde çürümlerine yol açmaktadır. Peki diş çürüklerini ve oluşan bu plakları önleyen bir tür aşı varmıdır ? Bu aşı üretiliyor mu ?

Evet, beklenen cevap diş aşısının bilim adamları tarafından araştırılmaya başlandığı ve çürükleri önleyebilecek bir aşı üretmeye çalıştıkları haberini verebiliriz. Yapılan son araştırmalara göre ise böyle bir aşının olabileceği ve vücudu kuvvetlendiren, ağız ortamında oluşan bakterilere karşı bir bağışıklık oluşturan, bu bakterilerin zararlı etkilerini ortadan kaldırılabilecek bir aşı yaratmak mümkün duruma gelecektir.

Peki bu aşı nasıl kullanılıyor ? Bebekler için burun sprei şeklinde uygulanabilecek ve bakteriler kolonileşmeden etki edebilecek yetişkinlerde ise jel şeklinde sürelebilecek olan bu aşı ile dişlerde ömür boyu sürecek bir koruma amaçlanmaktadır.

Bu aşı gerçekte var mı ?

Böyle bir aşı henüz test aşamasında ve kullanılan bir ürün değil.. Çalışmalar tamamlandığında ise oldukça etkili bir aşı olacağa benziyor.Peki bizler bu aşıyı beklemelimiyiz. Cevap hayır, kesinlikle bizler dişlerimizi günlük olarak fırçalamalı, diş hekimi kontrollerimizi ihmal etmemeli, tartar temizliği yaptırmalı ve fissür örtücü gibi diş çürüklerine karşı dişleri koruyan yöntemlere başvurmalıyız.

Diş çürüklerine karşı fissür örtücü uygulamalar

Fissür örtücüler genellikle acı dişlerine uygulanan ve yemek artıklarının dişler üzerinde bulunan fissür dediğimiz oyuklarda yemek arıklarının birikerek çürük oluşturmalarını engelleyen, bu oyukların daha kolay bir şekilde temizlenmelerini sağlayarak çürük oluşumu riskini sıfıra indiren fissür örtücü koruyucu diş tedavileridir.

Fissür örtücüler dişlere çok rahat bir şekilde uygulanabilmekte ve kişiye rahatsızlık yaratmamaktadırlar. Dişler üzerinde çok milimetrik bir yer kaplarlar. Kesinlikle yükseklik hissi yaratmazlar. Diş hekimliğinde 3-5 dakika içerisinde uygulanabilmektediler.

Diş çürükleri ile ilgili diğer bilgiler

Dişlerin Çürümesine Neden Olan Hatalar
Diş Çürükleri Anneden Bebeğe Geçiyor
Biberon Çürüğü Oluşumu Nasıl Engellenir ?
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Çürük oluşmasını önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Diş Çürükleri
Çocuklarınızı Diş Çürüklerine Karşı Koruyun
Diş Aşısı

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce