Beslenme sonrasında yeterli bakımın yapılmaması süt dişleri için her zaman bir tehdit oluşturmaktadır. Süt dişleri kalıcı dişlere göre çok daha zayıf ve korumasız dişlerdir. Çok çabuk ve çok hızlı bir şekilde çürüme gösterebilirler. Süt dişlerin çürümesine neden olan bakteriler, zayıf olan süt dişlerinin geçirgen yapılarından faydalanarak dişlerin sinir dokularına ulaşırlar ve burada dişlerin kısa sürede iltihaplanmasına neden olurlar.
Biberon çürükleri nasıl anlaşılır ?
Biberon çürüklerinin etkileri ise bu süreçten sonra başlayacaktır. Dişlerde oluşan iltihaplanmalar çocuğun ağrı duymasına, yemek yerken, süt içerken, sıcak yada soğuk besinlerde huysuzlanmasına neden olacaktır. Çocuk ağrılar nedeni ile gece düzenli bir şekilde uyku uyuyamaz. Diş hekimi kontrolleri biberon çürüklerinin başlamaması yada başladı ise ilerlememesi açısından son derece önemlidir. Biberon çürüğü başlangıcından çocuğun ağzında lekeler oluşmaya başlar. Bu lekeleri sizin fark etmeniz zordur. Fark etseniz bile bu lekelerin neden kaynaklandığını anlıyamayabilirsiniz. Diş hekiminiz oluşan bu etkileri tesbit edecek ve bu etkilere karşı önlem alacaktır.
Biberon çürükleri sürekli dişlere de zarar verir mi ?
Biberon çürükleri süt dişlerinin altında gelişen ve süt dişlerinden sonra sürecek olan asıl diş germlerininde zarar görmelerine neden olabilmektedir. Süt dişlerinden sonra çıkan sürekli dişler biberon çürüğünden dolayı renk ve şekil bozukluklarına mahruz kalabilmektedir.
Biberon çürüğü nerede başlar ?
Biberon çürüğü üstteki kesici dişlerden başlar. Çok hızlı bir şekilde yayılmaya başlayan biberon çürükleri aynı zamanda dişlerde madde kayıplarına da neden olmaktadırlar. Biberon çürükleri yanlızca dişlerin çürümesi ile değil çocuğun konuşmasına, fiziksel sağlığına, estetik görünümüne de etki etmektedir.
Biberon çürüğü tedavileri zor ve zahmetlidir ?
Biberon çürüğünün en etkili tedavi yöntemi; Ailelerin, çocuk biberon çürüğüne yakalanmadan önce alıcakları önlemlerdir. Eğer çocuğunuz biberon çürüğüne yakalandıysa erken yaşta uygulanacak dolgu işlemleri, kanal tedavileri yada diş çekimi uygulamaları çocuğun hem sağlığı hem yerine gelecek dişlerin durumunu hemde psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.
Biberon çürüğü tehlikesine karşı alınabilecek önlemler ?
Biberon çürüğü oluşumuna karşı çocuğunuzun günlük olarak diş bakımını gerçekleştirmelisiniz. Uyku öncesi ve sabah kalktığında günde en az iki defa olmak şartı ile dişlerini temizlemelisiniz. Bu konu hakkında bir pedodonti uzmanından yada bir diş hekimi uzmanından bilgi alabilirsiniz.
Çocuğunuzun ve kendinizin Diş hekimi kontrollerinizi aksatmamalısınız.
Biberon çürüğü hakkında diğer bilgiler
Biberon Çürüğü Nedir ? Biberon Çürüğü Tedavisi
Biberon Çürüğünün Belirtileri Nelerdir ?
Biberon Çürükleri Nasıl Oluşur ?
Biberon Çürüklerinde Biberonun Etkisi Nedir ?
Biberon Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Biberon Çürüğü Oluşumu Nasıl Engellenir ?