Diş Hassasiyeti, Hassas Dişler, Hassas Diş Tedavisi

dis-hassasiyeti

Diş hassasiyeti nedir ?

Sıklıkla yetişkilerde gözlemlenen ve %40 lara dayanan diş hassasiyetleri belirli yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra diş sızlaması şekllinde kendisini gösterir. Diş hassasiyeti yaygın bir sorundur. Zamanla insanlarda görülmeye başlayan bu sorun yetersiz diş bakımı, diş fırçalarken dişleri aşındıracak kadar çok bastırma, diş gıcırdatma yapan kişilerde görülmektedir. Genellikle orta yaşlardaki kişilerde görülen yaygın bir sorundur.

Diş hassasiyeti neden olur ?

Diş hassasiyetleri diş minesi altında bulunan dentin tabakasının etkilenmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genellikle diş minesinin aşınması sonucu bu durum ortaya çıkar. Dentin tabakasında sinir uçları içeren sıvı ile dolu küçük kanallar vardır. Ağızdan alınan besinler yiyecek ve içecekler bu burada bulunan sıvının harekete geçerek sinir uçlarını uyarmasına neden olur. Kişi kısa süreli keskin bir sızı hisseder. Diş beyazlatma işlemleri sonrasında fazlasıyla hissedilen bir duyudur.

Diş hassasiyetine neden olan etkenler nelerdir ?

Diş bakımının yapılmaması

Düzenli ve günlük olarak diş bakının yapılmaması dişlerde hassasiyetlere neden olabilmektedir.

Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması

Çok sık diş fırçalamak ve bunun yanı sıra sert ve bastırarak diş fırçalama işlemleri diş minesini zedelemekte ve aşındırmaktadır. Aynı zamanda bu durum diş etlerine de zarar vererek diş etlerinin geri çekilmesine ve dentini korumasız kalmasına neden olmaktadır.

Gingivit diş eti hastalıkları

Diş eti iltihaplanmalarında diş etleri çok hassas bir duruma geçebilir. Bununla beraber dentinde korumasız ve savunmasız kalır. Diş hassasiyetleri aşırı derecede ortaya çıkar.

Diş gıcırdatma alışkanlığı

Strese bağlı olarak gün içerisinde yada gece uyurken diş sıkmaları mineyi aşındırmakta ve dentini savunmasız kılmaktadır. Bu durumda diş hassasiyetlerini ortaya çıkartmaktadır.

Diş eti çekilmeleri

Diş etlerinde meydana gelen diş çekilmesi alt bölgede dentini savunmasız bırakmaktadır. Dentinin açığa çıkması ile beraber diş hassasiyetleri de baş gösterecektir. Şiddetli, sert ve sürekli olarak diş fırçalama diş etlerinde çekilmelere neden olabilir.

Diş hassasiyeti çoğu insanda gözlemleniyor mu ?

Diş hassasiyeti çoğu insanda gözlemlenen bir durumdur. Yukarıda saymış olduğumuz nedenlerden dolayı diş hassasiyeti yaşayan insanlardan %70’i soğuk yiyecek ve içeceklerde dişleri sızlamamaktadır. İnsanların %50’si soğuk havalarda diş sorunları yaşamaktadır. İnsanların %40’ı sıcak yiyecek ve içeceklerde diş hassasiyetleri yaşarken %50’si de şekerli yiyeceklerde diş ağrıları ve hassasiyetler yaşamaktadırlar.

Diş hassasiyetlerini nasıl önleyebiliriz ?

– Öncelikli olarak diş hekimi kontrollerinizi eksiksiz bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Eğer diş hassasiyetiniz varsa ve daha önce bu konu ile ilgili olarak bir diş hekimine gitmediyseniz mutlaka diş hekiminize gözükmelisiniz.

– Düzenli olarak diş bakımı, diş fırçalama, diş ipi ve gargara işlemlerini gerçekleştirmelisiniz.

– Diş eti problemlerine neden olabilecek etkenlerden kaçınmalısınız.

– Hassas dişler için diş hekimlerinin önerdiği diş macunlarını kullanın.

– Diş minesini aşındıran kola, meyve suları, salata sosu, meşrubatları tüketirken dikkatli olunuz.

– Diş minesini güçlendiren içerisinde florür içeren diş macunu ve gargara ürünlerini kullanın.

– Dişlerinizi gıcardamalardan ve sıkmalardan uzak durmaya çalışın böyle bir sorununuz varsa diş hekimine danışın ağız ğlakları kullanın

15 Yorum

Yorum Yaz

Hurrem

Doktor bey merhabalar diş hassasiyetlerin nedeni ne olabilir. Dişlerimde hassasiyetler oluyor ve bu hassasiyetler 3 – 4 gün boyunca sürüyor. Dişlerimi temizleyemiyorum çünkü diş fırçası deydiği zaman dişlerim acıyor. Dişlerimde de diş eti çekilmesi var. Ne yapılması gerekiyor ?

Uzman doktor

öncelikle bir hekime giderek diş taşı temizliği yaptırın.sonra düzenli ve doğru olarak dişlerinizi,günde enaz 2 kez fırçalayın.sorunlarınızın tamamen biteceği inancındayım.
hassasiyet iyi bir temizlik yapılmadığı zamanlarda daha fazla oluyordur.acısa bile düzenli fırçalamaya devam ederseniz hassasiyet azalır. Bu sitede dişlerdeki hassasiyet-diş fırçalama tekniği-diş ipi nasıl kullanılır. Konuları var bu konuları okumanızı tavsiye ederim.

İkbal

Doktor bey merhabalar bir kaç gün önce azı dişimdeki dolgum yenilendi. Eski dolgumda herhangi bir şikayetim yoktu yenisi yapılınca sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet oluştu. Doktorum mevcut olan dişimde çürük olduğunu söyledi. Dişlerimdeki hassasiyetler nasıl geçer bana yardım edin ?

Uzman doktor

Yeniden dolgu yapılırken sadece eski dolgu kaldırılmaz, bununla birlikte bir miktar diş dokusundan da alınır. Böylelikle diş dokusu inceldiği için postoperatif hassasiyet gelişir. İlk 10 gün hassasiyet kademe kademe azalır. Basınç hassasiyetinin azalması ise genellikle 3 ayı bulur. Eğer dolgu geniş bir alanda ise soğuk hassasiyeti daima devam eder. Lakin azalmayan ve gittikçe artan bir basınç hassasiyeti, sıcak hassasiyeti varsa dişte dolgu sonrası beklenen iyileşme sağlanamamış olabilir ve diş endodontik(kanal tedavisi) açıdan yeniden değerlendirilmelidir.

Müberra

Diş etlerimde acı ve hassasşyetler var fakat kanama yok. temizlerken acı veriyor bana ne yapmalıyım ?

Uzman doktor

Dişlerinizi sert bir fırçayayla diş etlerinden dişlere doğru bir fırçalamayla kanama yoksa genellikle ağrıda olmaz.Eğer ağız hijyeniniz iyi ve dişlerinizide gerçekten doğru biçimde fırçalıyorsanız dişetlerinizin fırçalarken ağrı vermesi herhangi bir şey ile trvma yaratmış olmanızdan kaynaklanabilir.Aslında ağız bakımınız,diş fırçası kullanma tekniğiniz ve sıklığınız,ağrı ve hassasiyetin dişlerden mi yoksa dişetlerinden mi geldiği konusunda beni aydınlatabilirseniz sorunuza daha doyurucu yanıt verebilirim.

Koray

Doktor bey uzun zamandır bütün dişlerimde hassasiyet var diyebilirim. Özellikle tatlı yediğim zamanlarda inanılmaz sızlamalar başlıyor. Diş macunu kullandım diş hekimine gittim fakat bu konuda bir sonuç alamadım ve hassasiyetlerim devam ediyor. Acaba bu sorun neden kaynaklanıyor olabilir bana yardıcı olabilirmisiniz ?

Uzman doktor

Diş hassasiyetlerinin çeşitli sebepleri olabilir. Çürük, dişeti iltihabı vs. Bunlar arasında dişin alt tabakasının (dentin) açığa çıkması sebebi ile oluşan aşırı duyuarlılığın giderilmesinde özellikle laser tedavisi çok etkin olmaktadır. Muayene ile hassasiyetin sebebi saptandıktan sonra uygun tedavi ile giderilebilir.

Şemsi

Doktor bey ben ön iki dişime kaplama yaptırıyorum. Dişlerim kesildiler. Geçici dişler konuldu. Fakat dişlerimde hassasiyetler oluştu. Sızlamalar var neden oluştu ve ne zaman geçer ?

Uzman doktor

Dişler küçültüldüğü zaman dıştan koruyucu tabaka olan mide dokusu kaldırılıyor. Bir miktar diş ile diş eti arasına giriliyor. Bunlar dişte ister istemez hassasiyet yapıyor. Sıkıntınız 1-2 güne kadar azalır. Kaplamalarınız takıldıktan sonra rahatlarsınız.

Melih

Merhaba diş taşı oluşumu için doktora gittim doktor dişlerimi ve diş taşlarını temizledi. dişlerim beyazladı fakat bu seferde dişlerimde hassaslaşmalar oldu. sıcak yada soğuk bir şeyler yediğimde sızlıyorlar tedavisi nedir acaba ne yapmam gerekir ?

Uzman doktor

Dişlerdeki hassasiyetin başlıca nedenleri: çürük, eski dolgular, kırık dişler, aşınmış mine tabakası ve dişeti çekilmesi ile açığa çıkan kök yüzeyleri olabilir.

Evde yapabilecekleriniz ise : Ağız hijyenine dikkat edilmeli. (dişlerinizin ve ağzınızın her noktasını dikkatlice temizlemelisiniz) Yumuşak kıllı fırça kullanılabilir. Diş hassasiyetine özel diş macunu (düzenli kullanıldığında etkili sonuçlar alınabiliyor) kullanılabilir. Alınan gıdalara dikkat edilmeli. (fazla asit içeren yiyeceklerin sık tüketilmesi sonucu mine tabakası çözünebilir)

Uzman diş hekiminin uygulayacağı tedaviler: dişeti tedavisi uygulanabilir, açığa çıkmış kök yüzeyleri izole edilir, dişin eksilen tabakalarının yerine dolgu maddeleriyle restorasyonlar yapılabilir.
Sizin durumunuzda ise diştaşı temizlik işlemi yapılmadan evvel başlamış bir eti hastalığı mevcut ise soğuk sıcak hassasiyetinin geçmesi dişetlerinizin iyileşmesine bağlıdır. Bu sebeple ağız hijyeninize mutlaka dikkat edin.

Günde 3 kez diş fırçalamaya ve dişipi kullanmaya devam edin. İyileşme dönemindeki hassasiyeti azaltmak için flor açısından zengin diş macunu kullanın. Diş taşı temizliği sonrasında hassasiyeti azaltmanın ve iyileşmeyi hızlandırmanın bir yolu da ağız gargaralarıdır. Gargarayı günde 3-4 kez yapabilirsiniz. Dilerinizi fırçalarken kanama oluyor ise de diş fırçalamayı aksatmayın, düzenli bir şekilde fırçalamaya devam edin. Her altı ayda bir diştaşı temizliği ve kontrollerinizi yaptırsanız, bu sıkıntıları tekrar yaşamazsınız.

Kadir

Doktor bey merhabalar ben diş estetiği uygulaması yaptırıyorum. Ön dişlerimden bir kaçı kesildiler ve üzerine lamian kaplamnacak fakat kesilen dişlerimde hassasiyetler var acaba neden kaynaklanıyor olabilir ?

Uzman doktor

Diş kesiminin ilk günü ağrı bile normal sayılır. Geçici dişlerinizin kenarları birebir dişeti ile örtülenmediği için hassasiyet yapması normaldir. Bu gece ve yarın devam eden şikayetiniz ağrı şeklinde olursa hekiminizle görüşünüz. geçmiş olsun

sinan

merhaba doktor bey.. benim ön dişlerden birinde sızlama oluyor… doktora gittim röntgen çekildi çürük yok.. diş taşı temizliği yapıldı.. ama yine aynı dişte özellikle soğuk içecekler aldığımda sızlama oluyor.. nedenini ve çözüm yolunu söylemenizi rica ediyorum.. saygılar sunarım iyi çalışmalar…

Sorunuzu Gönderin




EN ÇOK OKUNAN KONULAR

Diş implant Fiyatları
8078946 kez okundu
Diş eti çekilmesi nasıl durdurulur ?
5678946 kez okundu
Porselen Diş Kaplama Fiyatları
4859032 kez okundu
20 lik Dişler
4309836 kez okundu
Ağız ve diş sağlığının önemi nedir ?
3891269 kez okundu
Protez Diş Fiyatları
2698402 kez okundu
Diş Dolgusu Fiyatları
2457036 kez okundu
Dişlerde Köprü Fiyatları
2238602 kez okundu
Yaprak Porselen Diş Fiyatları
1894583 kez okundu
Lamina Diş Kaplama Fiyatları
1579302 kez okundu
Diş Zirkonyum Fiyatları
1043865 kez okundu
Diş Beyazlatma Fiyatları
936201 kez okundu
Estetik Diş Hekimi
738596 kez okundu
Görünmeyen Diş Teli Fiyatları
573805 kez okundu
Çapraşık Dişlerin Tedavisi
346902 kez okundu
Diş eti çekilmesi nedir ?
246693 kez okundu
Diş Kırılması, Diş Kırığı
164976 kez okundu

SON YORUMLAR

Hamilelikte diş çekimi nasıl yapılır ?
Handan tarafından 1 gün önce
Diş Sallanması
Halide tarafından 1 gün önce
Dilde Çıkan Uçuklar, Dil Yaraları, Ağız Yaraları
Filiz yıldız tarafından 1 gün önce
Diş apsesi, Diş iltihabı, Apseli diş
Mahsun tarafından 1 gün önce
Diş Çürükleri, Diş Çürümesi ve Dişim Çürüdü Tedavisi
Nur Banu tarafından 1 gün önce