Süt dişlerin bakımı kalıcı dişlerin sağlığını etkiler mi ?
Çocukların süt dişlerinde oluşan bir takım sorunlar kalıcı dişlerin gelişimini de bozabilmektedir. Süt dişlerin çürümesi yada süt dişlerinde oluşan iltihaplanmalar kalıcı dişlere de yansıyor. Süt dişlerinin de özene ve bakıma ihtiyacı vardır. Süt dişlerinde meydana gelen şekil ve renk bozuklukları tedavi edilebilir.
Süt dişlerinde çürümesine neden olan etkenler nelerdir ?
Süt dişleri kalıcı dişlere oranla daha fazla inorganik madde içermektedirler. Bu nedenle süt dişleri kalıcı dişlere göre çok daha çabuk çürürler. Anne ve babalar çocuklarının süt dişlerine en az kalıcı dişleri kadar özen göstermeleri gerekmektedir. Anne ve babalar çocuklarını belirli aralıkla diş hekimine götürmeli ve çocuklarının dişlerinde meydana gelecek değişimlerde hemen müdahale etmeleri gerekmektedir. Süt dişleri üzerinde meydana gelen renk değişimleri yada şekil bozuklukları hemen fark edilmiyor, fark edildiğinde ise iş işten geçmiş oluyor. Süt dişlerinde meydana gelen çürüklerin ilerlemesi kalıcı dişlere göre çok daha çabuk oluyor. Süt dişleri döneminde özellikle anneler çocuklarını şekerli gıdalardan uzak tutacak, şekerli süt yada meyve suları sonrasında çocuklarının ağız ve diş bakımını gerçekleştireceklerdir. Aynı zamanda gece yatarken şekerli süt vb. içecekler çocuğa verilmemelidir.
Çocuklarda süt dişlerin bakımına ne zaman başlamak gerekir ?
Çocuklarda diş bakımının süt dişlerinden de önce başlanması gerekmektedir. Çocuğun ilk dişleri çıkmaya başlamasından itibaren dişler öğünlerden sonra steril gazlı bezle silinmesi gerekmektedir. Dişlerin sayısı arttırkça bebeğin beslenme alışkanlıklarına daha fazla dikkat edilmesi gerekir ve bakının günlük olarak sabah ve akşam olmak kaydıyla en az iki defa gerçekleştirilmesi gerekir.
Çocuğuma diş fırçalama alışkanlığını ne zaman kazandırmalıyım ?
Diş fırçalama alışkanlığını çocuğunuza ne kadar erken dönemde kazandırırsanız diş bakımı açısından o kadar iyi olacaktır. Çocuğunuza onun sevebileceği diş fırçaları yine onun sevebileceği diş macunu alarak banyoda daha hoş vakitler geçirmesini sağlayarak ona bu alışkanlığı kazandırmalısınız. Diş fırçalama ve diş bakımı alışkanlığı dişlerin sağlığı açısından son derece önemlidir. Diş bakımı ile edinilen alışkanlık her gün aksatılmadan devam ettirilmelidir. Günlük olarak sabah ve akşam diş fırçalama işlemleri özenle yapılmalıdır. Özellikle gece yapılacak olan diş fırçalama işlemi ile gece boyunca dişleri bakterilerden korumuş olacaksınız.
Çocukların diş bakımında ailelere düşen görev nedir ?
Çocukların süt dişlerinden anne ve babalar sorumlular. Çocukların diş sağlığı açısından yeterli bir bilgiye ulaşması, çocukların diş fırçalama alışkanlığı kazanması ve günlük olarak bu alışkanlıklarını sürdürmeleri ailenin görevlerindendir. Anne ve babaların çocukları için seçeceği diş fırçası ve diş macunu bu ürünlerin doğru bir şekilde kullanılması ve bu bilincin aşılanmasında anne ve babalara büyük bir sorumluluk düşmektedir.
Aynı zamanda süt dişlerinden itibaren her 3 aylık dönemlerde çocukların diş hekimine götürülmesi, diş hekimi ile çocukların tanıştırılması hem diş sağlığı hemde ileriki dönemlerde bu alışkanlığı çocuğun sürdürmesi açısından son derece önemli bir kavramdır.
Doktor bey merhabalar 8 yaşında bir oğlum var evde oynarken düştü ve dişi yerinden çıktı. Doktora götürdük fakat dişi yerine takılmadı. yaklaşık olarak 3 yıl oldu ve 3 yıldır ön dişi yok. Daimi dişleri sürmeye başladı altta iki dişi üsttede bir dişi yeni çıktı. Doktora gittik çıkar dediler ma herhangi bir hareketlenme yok ne yapılabilir ?
merhaba;7 yaşında düşen dişisüt mü yoksa daimi dişimiydi?Rontgen çektirip altında dişi olup olmadığını gördünüz mü?Eğer altında dişi var ise şimdilik yer darlığından çıkamıyor olabilir.
Doktor bey merhabalar kızım henüz daha 4 yaşında üst bölgedeki dişinde bir ağrı var. Dişinin içi oyulmuş bir şekildedir. Doktora gittik bazı ilaç tedavileri verdi ve bizi pedodontiye yönlendirdi. Doktorun vermiş olduğu ilaçları kullanıyoruz. Fakat ağrılar kızımı uyutmuyor. Doktor bir hafta kadar sonra kullanın dedi laçları kullanın öyle gidin dedi acaba biz bir haftayı beklemeden hemen pedodontiye gitsek mi ?
Geçmiş olsun bir an evvel bir pedodonti uzmanına başvurarak sorunun çözümünü sağlamak gerekir ilaç kullanmak sadece geçici çözümdür. Duruma göre kanal tedavisi ya da dolgu yapılabilir.
Doktor bey merhabalar kızımı doktora götürdüm ve diş hekimi çenesinin dar olduğunu ileride dişlerinin çarpışık olabileceğini söyledi. Bazı sürt dişleri düşmemesine rağmen özellikle kesici dişi arkadan çıktı. Süt dişinin çekilmesini istemiyor. Arkadaki diş ise tamamen çıkmış durumda ne yapılması gerekiyor ?
Kızınızın süt dişinin artık çekilmesinde fayda var.
Doktor bey merhabalar benim oğlumun ön süt dişlerinin arkasından dişler çıkmaya başladı. Süt dişlerini çektirmemize gerek var mı ? Arka taraftan çıkan dişler daha sonra düzelip ön dişlerin yerini alırlar mı ?
Eger sürekli dişleri görüyorsanız tabiki süt dişlerinin agızda kalması gereksiz vede sakıncalı , onları aldırtmalısınız…..Süt dişleri zamanindan önce agızdan alınırsa o zararlıdır.
Doktor bey merhabalar yaşım 15 süt dişlerimde siyah noktalar oluştu. Çok fırçalıyorum ama yararı olmuyor ne yapmalıyım ?
aşın 15 olması nedeniyle normal şartlarda artık ağzında süt dişi olmaması gerekir. Bir diş doktoruna muayene olarak süt dişlerinin altında daimi diş olup olmadığını kontrol ettirebilirsin, eğer gerekiyorsa süt dişlerin çekilir böylece siyah noktolardan kurtulursun 🙂 Kromojen bakterileri dediğimiz bakteriler dişlerde çizgi halinde siyah renklenmelere neden olurlar. Bu renklenmelerden bir doktor yardımı almadan kurtulman biraz zor. Muayene sonrası süt dişlerinin durumu değerlendirilerek çekilir yada renklenmeleri giderilir. Sende düzenli olarak dişlerini fırçalarsan yeniden renklenmesini önleyebilirsin.